یادداشت

اهمیت آموزش زبان مادری

‍پایگاه خبری اولکامیز- محمد صفا سیدی : ایرانی زیبا و رنگارنگ، کشوری با اقوام مختلف با تنوع آب و هوای گوناگون همانند رنگین کمانی به دور مفهومی به نام وطن حلقه زده اند.

خداوند در قرآن میفرمایید:

اى مردم ما شما را از مرد و زنى آفریدیم و شما را ملت ملت و قبیله قبیله گردانیدیم تا با یکدیگر شناسایى متقابل حاصل کنید در حقیقت ارجمندترین شما نزد خدا پرهیزگارترین شماست بى‏ تردید خداوند داناى آگاه است (۱۳ الحجرات)

پس دلیل تنوع از نظر قران شناخت از هم و احترام گزاشتن به این تنوع است.

رابطه کلی این آیه با یادگیری زبان مادری در این است که اگر کثرت نباشد شناخت و پویایی نیست یعنی اگر این تنوع زبانی و فرهنگی از بین برود آنچه باقی میماند کالبدی است بی روح که هیچ زیبایی در آن مشاهده نمی شود، و این نه به سود افراد و نه به سود جامعه است.

اهمیت تنوع در عین وحدت و حفظ آن بر کسی پوشیده نیست، در این بین اهمیت زبان، و زبان مادری بیشتر از هر تنوع دیگری نمود پیدا میکند.  زبان مادری یعنی پیوند با گذشته پیوند با ریشه، اگر ریشه گیاهی قطع شود دیگر انتظار میوه داشتن و پویایی برای آن محال است.

ملتی که با زبان مادری بیگانه است همچون یتیمی است که تربیت و نگهداری آن به دیگری سپرده شده و با توجه به نفوذ فرهنگ های مادی بیگانه این ملت آماده پذیرایی از بی هویتی و پوچی خواهد بوده و هیچگاه نمیتواند به علایق مشترک با فرهنگی دیگر برسد بلکه افراد آن جامعه در پی دگرگونی زبانی و فرهنگی احساسات مشترگ بین انسانها را نخواهند داشت و نسبت به دیگران و جامعه بی مسولیت خواهند بود. مرگ یک زبان مرگ همدلی و پیوندهای مشترک مرگ دوست داشتن ها و مرگ همنوع پنداری انسانها در برابر هم است.

حفظ فرهنگ و زبان تنها وظیفه عده ی خاصی از افراد جامعه نیست بلکه هم دولتها و هم رجال سیاسی در جهت حفظ آن باید کوشا باشند ما باید بدانیم که این کثرت فرهنگی و زبانی ماحصل و میوه ای به نام وحدت را خواهد داشت، در و اقع آنچه دولتها باید جستجو کرده و در آن احتمام کنند حفظ کثرت است در عین وحدت که اگر کثرت از بین برود معنایی برای وحدت نمیماند.

همچنین اهمیت آموزش زبان مادری در رابطه با همه افراد آن زبان در این است که اگر امروز پدری یا مادری دغدغه فرهنگ وزبان خود را نداشته باشد فردایِ فرزندانشان در بی هویتی خواهد گذشت و نسلی پدید خواهد آمد که در فرهنگ خود هیچ سنخیتی با افکار و عقاید مقدس گذشتگان ندارد، پس انتظار داشتن فرزندانی که با گذشته و اندیشه هایشان پیوند خورده باشد به نحوه ی عمکرد امروز ما در آموزش زبان و فرهنگ مادری بستگی دارد و کوتاهی در این زمینه به جز خالی کردن و شکستن پایه های اتحاد و همدلی نیست.

اکنون که بستر چنین آموزشهای به وسیله عده ای از افراد دلسوز و تحصیلکردگان ترکمن از طریق فضای مجازی فراهم شده وظیفه تک تک ما است که حمایت نموده، و در حفظ فرهنگ و خصوصا زبان به عنوان یک مولفه اصلی کوشش نماییم. و به امید روزی باشیم که این آموزشها به طریق علمی و آکادمیک در دانشگها و مراکز آموزشی عالی و پایه ای برای فرزندانمان انجام شود. ان شاالله.

www.ulkamiz.ir


نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا