
پایگاه خبری اولکامیز – دکتر ارازمحمد سارلی دبیر همایش ادبی مختومقلی فراغی بنا به درخواست اولکامیز چکیده مقالات برتر را ارسال نمود که در پی می آید :
کسب رتبه دوم جهت تدوین مقاله در همایش ادبی شاعر شهیر مختومقلی فراغیبا عنوان:
” سیرحالات آفاقی و انفسی در سروده های مختومقلی فراغی براساس نظریه”استیس”
دکتر ماندانا علیمی،استادیارگروه زبان و ادبیات فارسی،واحد آزاد شهر،دانشگاه آزاد اسلامی،آزادشهر،ایران.
سعیده آهنگری،استخدام آموزش وپرورش شهرستان بندرترکمن
چکیده:
از بیانات شیوا و دلنشین مخدومقلی می توان استنباط کرد که او تحقیق و مطالعات عمیق داشته است و اهل نقد و انتقاد بوده است . زیرا از شاعران و عارفان و آثاری نام می برد که امروزه نیز نقادان و ادیبان و اهل تحقیق و پژوهش آنها را جزء بهترین ها نام می برند.
یکی از مسائلی که عرفانهای تمام ملل، حول آن میچرخند، مسئله کشف و شهود است. به طور کلی مکاشفات عرفانی در دیوان مخدوم قلی را میتوان به دو دسته کشف و شهود صوری و معنوی تقسیم نمود و هرکدام از آنها نیز انواعی دارد. این مکاشفات صوری و معنوی در برخی جهات با نظریه و.ت. استیس در مورد کشف و شهود، قابل انطباق است.
در این پژوهش نیز مکاشفات مخدوم قلی بر اساس احوال صوری و معنوی، مورد بررسی قرارگرفته و سپس به تشریح ویژگیهای مشترک آنها پرداختهشده است. البتّه در برخی از این موارد، نظر استیس متفاوت است و یا با برخی از ویژگیهای مکاشفات اسلامی، قابل تطبیق نیست.
علاوه بر آن، ویژگیهای اختصاصی حالات صوری و معنوی بررسی شده است و در نهایت به این نتیجه رسیدهایم که مکاشفات مخدوم قلی، علاوه بر مطابقت با برخی از الگوهای عرفان عربی، در نوع خود بینظیر هستند و از جهاتی بر عرفان غربی نیز برتری دارند.
واژههای کلیدی: مکاشفه، کشف صوری، کشف معنوی، دیوان اشعار، مخدوم قلی.
www.ulkamiz.ir