اخبار

دکتر سارلی در گفتگو با اولکامیز تاکیدکرد: استاندار گلستان از بین ترکمنان دارای رزومه انتخاب گردد

پایگاه خبری اولکامیز – پس از مراسم تنفیذ و تحلیف، رئیس جمهور منتخب کار خود را به صورت رسمی آغاز کرد. هر چند که راه سختی در پیش دارد ولی بسیاری از ایرانیان به کارآمدی وی امید بسته اند. آمارها نشان می دهد که در انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری در استان گلستان ترکمن ها سنگ تمام گذاشتند و با قاطعیت از دکتر پزشکیان حمایت کردند. در واقع آرای ترکمن ها برای استان گلستان مایه آبرو شد. این رویکرد نیاز به توجه بیشتر دارد به گونه ای که در این دوره فعالین و شایستگان ترکمن می خواهند نسبت به گذشته نقش پررنگتری در مدیریت ها داشته باشند. در خصوص تبیین خواسته ها و مطالبات ترکمنها در زمینه های مختلف از جمله مشارکت مطلوب در سطوح مختلف مدیریتی و چرایی بکارگیری از شایستگان آنها در مدیریت های کشوری و استانی با دکتر ارازمحمد سارلی نویسنده و استاد دانشگاه گفتگوی صریح و شفاف انجام دادیم که در ذیل می خوانید:  

آقای سارلی بفرمایید که در ستاد دکتر پزشکیان چه مسئولیتی داشته اید؟ 

در ابتدا اجازه می خواهم این پیروزی شیرین ملت ایران بالاخص اقوام و مذاهب ایرانی را که با انتخاب دکتر پزشکیان تحقق یافت تبریک و تهنیت عرض نمایم. بنده در ستاد دکتر پزشکیان در بخش های مختلفی ابلاغ داشتم از جمله عضو شورای راهبردی ستاد استانی، رئیس کمیته‌ی فرهنگ و هنر ستاد استانی، همچنین عضو شورای راهبردی ستاد ترکمنی در گرگان بودم. البته مهم فعالیت میدانی بود که خدا را شکر، تلاش های خوبی در حد وسع خود داشته ام. همچنین در معیت میهمانان کشوری همچون مهندس محسن هاشمی بوده ام.

 از دیدگاه شما علل پیروزی پزشکیان چه بود؟

دکتر پزشکیان، یک فرزند ترکانه‌ی صادق و مردمی است و تنها با تکیه بر خلاقیت های فردی و سوار بر بالهای آرمان و آرزوهای مردم ایران اعم از اقوام و مذاهب، توانست موج آفرین و امید بخش باشد و  در دل مردم جای گیرد. سنگریزه‌ی امیدی که او در دریای آمال ملت انداخت، موج ایجاد کرد و این موج بزرگتر و بزرگتر گردید تا با همنوایی مردم، طوفانی عمیقی به پا خواست و طبعا جریان های سیاسی، بالاخص حرکت همه جانبه‌ی اصلاحات و اقوام مانند ترک و ترکمن، کرد، بلوچ، عرب و کل اهل سنت ایران موجبات پیروزی دکتر پزشکیان را فراهم آورد.

اگرچه اعتقاد دارم قابلیت های فوق العاده شخصی ایشان در سخنرانی ها و مناظرات نبود، طبعا چنین موجی راه نمی افتاد. از طرفی حمایت مردم هم پشتوانه‌ی واقعی برای طی مسافت طولانی جهت پیروزی بود. شاعر ترکمن حضرت مختومقلی فراغی در اهمیت اتحاد ابیات طلایی دارد از جمله:

ترکمن لر باغلاسا بیر یره بیلی

قوریدار قلزمی دریای نیلی

همچنین است کوراوعلی، قهرمان افسانه‌ای مشترک ترک – ترکمن برای دلاور ملی چنین توصیفاتی ارائه نموده است:

اووال باشدن خودایمدان دؤولت گرکدیر یگیده،

دولتینگه سر گلانده همت گراگ دیر یگیده

 دکتر پزشکیان را فرزند همه‌ی ترکان ایران می دانیم که آمده است نقش منجی را بازی کند. و صمیمانه آرزو می کنیم در رسالت خود موفق و کامیاب باشد

 

حالا که آیا پزشکیان رئیس جمهور شده است آیا وی می تواند موفق شود؟

هنوز زوده قضاوت کنیم، ولی گذشته‌ی مسئولیت وزارت دکتر پزشکیان، نشان می دهد که تحولات مثبت خوبی در انتظار است. از جمله ثبات نرخ دلار ، ارزشمندتر شدن پول ایران، جلوگیری از تورم افسار گسیخته و بهبود سفره مردم و رفع فیلترینگ و… نویدهای خوبی است که بسیار امیدواریم این مرد شریف به انجام رساند. همچنین امیدواریم که رقبای انتخاباتی اش، چوب لای چرخ حرکت دولت پزشکیان نگذارند

 

چرا ترکمنها به پزشکیان رای داده اند؟

قاطبه‌ی ترکمن ها به پزشکیان رای دادند، چونکه او فرزند رشید ریشه و تبار خودشان است. او فرزند اوغوزخان است و بوی دده قورقوت می دهد با مبارزه طلبی اش نماد قهرمان داستان آخر دده قورقوت[نسخه‌ی ترکمن صحرا] است که سالور قازان به جنگ اژدهای هفت سر فساد، رانت، تبعیض  بی عدالتی، فقر و نداری و بیکاری رفته است تا ملت خود را از زنجیر اسارت رها نموده به سعادت و فلاح رهنمون شود به مانند سلحشور تاریخی کور اوغلی می خواهد موانع سعادت ملت خود را برطرف کند. بدون تردید ترکمن ها نیز با چنین حس مشترک با ترکان ایران و تمام اقوام آزادیخواه ایران به استقبال چنین مرد قهرمان خود رفتند تا که از وضع نامطلوب اقتصادی خلاص شوند.

با توجه به اینکه ترکمنها بالاترین رای را به دکتر پزشکیان داده اند انتظار می رود که درسطح وزارت از نخبگان آنها استفاده شود؟ نظر شما در این باره چیست؟

درسته، پس از پیروزی دکتر پزشکیان، توقع ما این است که در سطوح مختلف بالادستی کشوری  و استانی از شایستگان ترکمن بنابر تخصص هایشان استفاده گردد. بویژه، حال که در بین وزراء نامی از ترکمن ها نیست، در معاونت ها و پست های مدیریتی دیگر وزارت می باید از فرزندان مجرب و کارآمد ترکمن بهره برد. همچنین انتظار بی جایی نیست که استاندار گلستان از ترکمنان دارای رزومه انتخاب گردد.

حضور ترکمنها در سفارت خانه ها به ویژه به عنوان سفیر چه نقشی می تواند در نزدیکی روابط داشته باشد؟

سفارتخانه های ایران در کشورهای حوزه‌ی آسیای مرکزی به افراد با تجربه ترکمن نیاز مبرم دارد چرا که این کشورها اساسا اقتصاد محور هستند و ترکمن صحرا پل ارتباط زمینی، ریلی و هوایی با آنان به حساب می آید. لذا می طلبد که افراد با تجربه‌ی ترکمن برای توسعه روابط همه جانبه در پست های سفارت و کاردان استفاده شوند. بنده چند سال در سفارت ج.ا‌ ایران در ترکمنستان در دوره‌ی اصلاحات خدمت کرده ام و می دانم که وجود یک کاربلد و آشنا به زبان و فرهنگ کشور مقصد، چه تاثیرات ایجابی برجای می گذارد.

 تحلیل شما از بکارگیری شایستگان ترکمن در پست های مدیریتی در سطح استاندار ، معاونین استاندار مدیر کل و مقام های دیگر را چگون ارزیابی می کنید؟ چرا  تاکنون به شایستگان ترکمن آن طور که باید و شاید میدان نداده اند ؟

موافقم، آنطور که باید به ترکمن های متخصص و با تجربه‌ی ما میدان تلاش و خدمت واگذار نشده است.و این رویه نادرست باید این بار در دوره‌ی دکتر پزشکیان تصحیح گردد که خود طی سخنان و مناظرات انتخاباتی و جشن پیروزی در تالار وزارت کشور به این مهم تاکید نموده، خواستار استفاده از نیروهای اقوام و مذاهب و زنان  گشته است. خوشبختانه بنده در دولت های اصلاحات نقش مشاور استاندار را داشته ام و می دانم که تکیه به نیروهای خودی، موجب ارزیابی دقیق و تصمیم های درست خواهد شد. لذا موکدا بر انتصاب استاندار ترکمن و معاونین و مدیران کل های بومی مصر هستم.

چه کسانی با  بکارگیری اهل سنت و اقوام مخالف هستند ؟

به نظرم، برای بکارگیری اقوام و مذاهب در ساختار دولت و استان ها اراده کافی به چشم نمی خورد. نگاه سنتی برخی از اصلاح طلبان و مقاومت پنهان و آشکار آنان در هر دولت اصلاح طلب، می  باید این بار تغییر نماید و  به روز و بهینه شود. چرا که اگر همچنان، اقوام را ماشین رای دیده، پس از آن به مطالبات آنان بی اعتنایی شود، و در مصادر امور جایگاهی نداشته باشند، طبعا دیگر نمی توان انتظار همراهی اقوام و مذاهب را در دوره های بعدی انتخابات داشته باشند.

در درجه اول مانع خود تفکر نادرست برخی از اصلاح طلبان به ویژه استانی خودماست. در مرحله‌ی کمپین های انتخاباتی متحدا برای شکست رقیب تلاش می کنیم، اما پس از پیروزی، خود اصلاح طلبان رقیب ترکمنان شده، با نادیده گرفتن آنان، همه‌ی موقعیت ها را برای خود و نزدیکان خود مصادره می کنند.متاسفانه ساختار اصلاحات استان از دوره دکتر خاتمی تا الان چنین است که پس از پیروزی نمی خواهند بهای لازم را به ترکمن ها بدهند. و به لطائف الحیل اصلاح طلبان ترکمن، بازی داده نمی شوند. امیدوارم در عهد دکتر پزشکیان عزیز، این مرد صادق و درست پیمان، چنین خطاهایی تکرار نگردد وگرنه به تفکر اصلاحاتی ترکمنان ضربه‌ی جبران ناپذیری وارد خواهد آمد.

 استفاده از اقوام و اهل سنت چه دستاوردها و نتایجی می تواند داشته باشد؟

استفاده از اقوام و اهل سنت، مهم ترین دستاوردش، جلب اعتماد عمومی به دولت پزشکیان است برعکس با فراموشی تلاش ها و زحمات اقوام و اهل سنت احساس ناخوشایند غبن و فریب و کنار گذاشته شدن دست خواهد داد. حقیقت آن است که وقتی که در تالار وزارت کشور آقای رئیس جمهور پذیرای فعالان ستادهای انتخابات خود از سرایر کشور بودند، همه متوجه شدیم که ایران چیزی جز ترکیبی از اقوام و مذاهب نیست. از حضور مقتدرانه‌ی رنگین کمان زیبا باید درس عبرت گرفت و اجازه داد که آنان نیز بخشی از ساختار قدرت و حاکمیت باشند و ایران برای همه‌ی ایرانیان باشد و اینگونه کشور به مانند دژ محکم در برابر تهدیدات خارجی خواهند ایستاد.  

بر ای اینکه در کسب قدرت موفق شوید چه اقداماتی انجام داده اید؟

اگرچه نمی دانم سئوالتان متوجه شخص بنده است یا جریان اصلاح طلبان ترکمن، اجمالا عرض می نمایم که مجموعه‌ی اقدامات رسانه‌ای، تبلیغاتی و میدانی را با هم پیش بردیم (در اینجا به مناسبت عرض می نمایم که از تلاش های موثر و ارزشمند جنابعالی در سایت اولکامیز بی نهایت قدر دان هستیم) همچنین ارتباط با بطن جامعه نقطه‌ی قوت ما در پروسه‌ی مبارزاتی بود، ما نیازمند ایجاد موج قوی برای آمدن مردم به میدان بودیم که خوشبختانه مناظرات کاندیداها فرصت خوبی را پدید آورد تا مردم با دیدگاه های آنان آشنا گردند. همانطوریکه می دانید، دکتر پزشکیان با مهارت تمام دیگر رقبا را به چالش کشید و پس از آن بود که راه برای اقبال عامه فراهم آمد. البته فعالیت های گسترده ستادها نیز  تسهیل گر این گرایش و اقبال برای دکتر پزشکیان بود. به فرموده‌ی شاعر ملی ترکمن مختومقلی فراغی:

 اقبالینگ اویانسا دولت یار بولسا / داشا آزی اورسانگ داغی سیندارار

ما شاهد بیداری اقبال عامه‌ی مردم به دکتر پزشکیان بودیم و هم شخصیت های بزرگ اصلاح طلب در راس آنان سید محمد خاتمی و دکتر ظریف به این تنور، گرمای خاص و تعیین کننده دادند.

چرا برخی حضور شایستگان ترکمن را در مدیریت ها و مسئولیت های مختلف بر نمی تابند؟                                                        

بخاطر اینکه برخی تفکرات معیوبی دارند در باره ترکمن ها و نقش سازنده آنان در پیروزی دکتر پزشکیان، آنان هنوز در افکار منجمد خود ترکمن ها را ابزاری برای به قدرت رسیدن خود می بینند و پس از آن تاریخ مصرف گذشته، تلقی می کنند. البته خوشبختانه رئیس ستاد جناب آقای مهندس بهزادیان، جناب دکتر صادقلو رئیس شورای راهبردی همراهی خوب و قابل قبولی تاکنون با ترکمنان داشته اند. البته که انتظار داریم در مرحله‌ی جدید همچنان به ترکمن ها به اندازه‌ی رای شان که حدود ۸۵درصد به بالاست، پست داده شود و یا حداقل پنجاه درصد مدیریت کل و فرمانداری ها به پیروزهای میدان یعنی ترکمن ها اختصاص یابد. چرا که دولت دکتر پزشکیان، اساسا آمده است تا جلوی سوء استفاده، تبعیض و بی عدالتی را بگیردو همگان را به مشارکت دعوت نماید.لذا امیدوارانه در ساختار جدید دولت و استانداری مشارکت خواهیم نمود.به شرطی که خود ما از درون هوشیار و متحد باشیم چرا که بنابر فرمایش شاعر بزرگ ترکمن مختومقلی فراغی:

“آغزی آلا بولان ایلینگ/ دولتی قاچان یالی دیر”

لذا، در پایان سخن ام، لیدرهای سیاسی- اجتماعی ترکمنان چه آنانکه در تهران هستند و چه در ترکمن صحرا و خراسان شمالی و همچنین رسانه های ترکمنی را به تعامل مشترک دعوت می نمائم تا بتوانیم سهم حداقلی را برای فرزندان لایق خود در مجالات مختلف کشوری و استانی تخصیص دهیم.

 در پایان مصاحبه چه راهکارهایی وجود دارد تا بتوانیم به حقوق سیاسی ترکمن ها در دولت پزشکیان دست پیدا کنیم؟

پس از پیروزی دکتر پزشکیان به آشکار حس کردم که ما فاقد انسجام سیاسی هستیم. اولا فرق است بین فعال انتخاباتی با فعال سیاسی، چرا که غالبا فعالان انتخاباتی ، پس از اتمام کمپین ها، کاررا تمام شده تلقی کرده سر کار خود می روند اما فعالان سیایی پیگیر پس از پیروزی هستند که بتوانند نتیجه‌ی تلاش های خود را با تشکیل دولت جدید و انتصاب لیدرهای مردمی شایسته ببینند. البته سخنم با مجاهدان شنبه نیست که علم و لباس پیروزی بر تن کرده، سعی در مصادره تلاش های دیگران به نفع خود دارند.بلکه نخبگان اصلاح طلب و شایستگان در بخش های مختلف می باید جلودار حرکت های پس از پیروزی باشند‌.

در علم سیاست اصلی داریم به نام ” فشار از پایین و چانه زنی در بالا”. به نظرم ما ترکمن ها فاقد هر دو جنبه‌ی فوق الذکر هستیم. نه فشار از پایین حس می شود(به مفهوم رساندن صدا به هرم سیاسی دولت) و نه لیدرهای ما امکان ورود به داخل توپ گرد تصمیم سازان شورای راهبری را دارا هستند.

البته برادران کرد خیلی جلوتر از ما توان مذاکره و چانه زنی داشته، مناصب نسبتا خوبی را بدست آورده اند، متاسفانه به علت عدم تشکل سیاسی ترکمن ها، عدم تجربه‌ی رایزنی و لابی گری موثر در هرم  قدرت، دور توپ گرد بدون درب قدرت دویده ایم. و ناکام برگشته ایم. مانند چند تن از دوستانی که نام شان آمد اما تاثیرگذار نبودند البته جا دارد دوستان توصیح دهند چه کرده اند و چرا ناکام مانده اند!

در هر صورت اعتقاد داریم آمدن پزشکیان شانس اول و آخر برای اقلیت های و مذهبی است ما حق نداریم قهر کنیم و با عقب کشیدن و  فرصت سوزی فاصله بگیریم. بلکه با قدرت همچنان دکتر پزشکیان را حمایت کرده، به تحقق مطالبات ترکمنان کمک کنیم.

گفتگو از: عبداللطیف ایزدی

www.ulkamiz.ir


نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا