
پایگاه خبری اولکامیز- رجب محمد آخوند کسلخه یکی از همراهان عالم اولکامیز این بار به سراغ استاد گرانقدرش رفته و شمه ای کوتاه از زندگی نامه آن بزرگمرد دین و عرفان را به رشته تحریر در آورده است :
موطن اصلی و نسب :
استاد نورجان قاری در سال ۱۳۱۱ ش در روستای سر سبز شارلاویق (گلیداغ ) در خانواده کاملا مذهبی و اهل علم وعرفان بدنیا آمد . نورمحمد معروف به نورجان فرزند استاد آنه محمد قاری فرزند ملا قربان ایشان فرزند ابراهیم قلی فرزند محمد کریم فرزند تانگری بردی فرزند شاه قلی از طایفه مقدس عطا (گوزلی عطا ) که نسب استاد به حضرت عثمان ذی النورین ( رضی الله عنه ) می رسد .
دوران کودکی وهجرت :
در سال ۱۳۱۴ شمسی استادان داغستانی ( عبد القادر آخوند و عبد الوهاب آخوند و ابراهیم آخوند ) همراه ۱۲ خانواده از جمله خانواده استاد نورجان قاری به کشور عراق بعلت حفظ دین مهاجرت کردند. در آن زمان استاد نورجان قاری کودکی بیش نبوده و ابتدا مهاجران از گنبد به تهران و بعد به قزوین – زنجان – تکاب – داشبلاغ و سقز کردستان می رسند و در آنجا یکسال توقف کرده وبعد وارد خاک عراق می شوند و ۷ سال در عراق با تمام مشکلات کنار می آیند .
در عراق استاد آنه محمد قاری ابتدا برای تعلم قرائت قرآن و تجوید و تکمیلی هفت قرائت به شهرهای سلیمانیه و حلبچه و کرکوک و بغداد و نهایتا به آنسوی دجله می رود و حتی دو سال کامل خانواده خود را با بچه های قد و نیم قد در بغداد کنار خانواده مهاجران قرار می دهد و در این دو سال خانواده نور جان قاری نهایت سختی را تحمل می کنند و دو برادر کوچک برای امرار معاش کار می کنند و همسر استاد انه محمد قاری در نبود پدر برای بچه ها هم پدری و هم مادری می کند و ایشان خانم شیر دل و فداکار بوده است و نهایتا بعد از سالها دوری از وطن در سال ۱۳۲۱ش بعد از مناسب بودن اوضاع تمام مهاجران به ایران بر می گردند .
دوران تحصیلات :
استاد نورجان قاری در بغداد از کلاس های مکاتب بصورت پاره وقت استفاده می کرد . ولی در ایران بصورت رسمی ابتدا نزد پدر گرامی استاد آنه محمد قاری قواعد و قرائت قران را بصورت کامل در دو قرائت ( شعبه و حفص ) یاد می گیرد وخود استاد قرائت می شود و بعد برای تحصیل دروس حوزوی ابتدا نزد علامه عبد القادر اخوند داغستانی تلمذ می کند و دو سال افتخار شاگردیش را دارد و بعد با اجازه استادش به روستای کورلر نزد استاد بزرگوار عبد الوهاب آخوند داغستانی می رود و چندین سال از محضر استادش بهره کافی می برد.
در سال ۱۳۳۱ ش استاد عبد الوهاب داغستانی به روستای کرند هجرت می کند و با اجازه استادش به روستای قره بلاغ نزد استاد یار محمد آخوند نظری می رود که در آن سال تاسیس حوزه علمیه قره بلاغ بوده و استاد نورجان قاری جزو اولین شاگردان استاد نظری می شود که وارد حوزه شده و با تلاش شبانه روزی از وجود استاد نظری بهره کافی و وافی برده و دروس حوزوی را کامل کرده و نهایتا بعد از سالها تحصیل همراه چند طلاب از محضر استاد نظری فارغ التحصیل شده وبه درجه اخوندی نایل می شود .
دوران بعد از تحصیلات :
همزمان با فارغ التحصیلی استاد نورجان قاری ، پدر عالمش به روستای عزیز آباد جهت امامت و تدریس مهاجرت می کند ابتدا به ساخت و ساز مسجد و حوزه علمیه با کمک خیرین منطقه می پردازد و نورجان قاری در کنار پدر گرامی در ساخت و ساز نقش فعال واساسی داشته است و دو سال همراه خانواده در عزیز آباد فعالیت کرده است و بعد (خان اق قامیش ) نادر خان در سال ۱۳۴۵ ش رسما از استاد نور جان قاری جهت امامت روستا دعوت می کند.
با کسب اجازه و با دعای خیر پدر گرامی به روستای آق قامیش هجرت می کند و ابتدا در کنار مسجد یک حجره برای تدریس بنا می کند و کار امامت و تدریس را با چند طلبه قد ونیم قد آغاز می کند وبحمد لله روز به روز تعداد طلاب بیشتر و بیشتر می شود و از تمام نقاط ترکمن صحرا طلاب جوان سرازیز می شود با کمک خیرین تعداد حجره را به چهار باب افزایش می دهد وبعد از مدتی باز هم فضای آموزشی جواب نمی دهد و تعداد حجره را به هشت باب افزایش داده واکنون تعداد حجره ۱۲ باب ویک درسخانه بزرگ با امکانات جدید در دو طبقه احداث شده و مسجد روستا هم دو بار باز سازی و بزرگتر شده است.
ایشان با تمام خلوص نیت شب و روز تدریس کرده و نهایتا در سال ۱۳۸۷ ش در ۷۸ سالگی دار فانی را وداع گفته ودل اهل علم واهل قرآن را داغ کرده و اکنون در آرامگاه عمومی روستای آق قامیش آرمیده است ( رضی الله عنه )
شاگردان استاد :
تخمین زده می شود که از سال ۱۳۴۵ ش تا ۱۳۸۷ ش تعداد فارغ التحصیلان ( حافظان و قران آموختگان ) از حوزه دار الحفاظ اق قامیش به ۱۲ هزار می رسد . الحمد لله
شاگردان شاخص استاد :
۱- استاد اراز گلدی قاری از روستای عرب سرنگ ( مدرس حوزه )
۲- استاد احمد جان اخوند قاری فرزند ارشد استاد از روستای عزیز آباد (مدرس حوزه )
۳- استاد عیسی قاری گرگانی از روستای چن سولی ( مدرس )
۴- استاد ستار قاری قولر عطا از روستای عطالر گنبد ( مدرس )
۵- استاد حکیم قاری خلیلی از روستای کریم ایشان (مدرس )
۶- استاد کریم قاری کر از شهرستان بندر ترکمن (مدرس )
۷- استاد جبار قاری پنق از روستای بناور (مدرس )
۸ – استاد اسماعیل قاری کمی از روستای اومچلی (مدرس )
۹- استاد عاشور اخوند کر از شهر بی بی شیروان ( مدرس )
۱۰- استاد ایل امان قاری مشرقی از گنبد (مدیر و مدرس ) و ده ها استادان دیگر در منطقه ترکمن صحرا
یاد آوری ۱ – صد ها از شاگردان استاد روحانیون منطقه هستند که بعد یا قبل از فارغ التحصیل جهت اصلاح قرائت خودشان نزد استاد امده وتعلیم دیده اند وخیلی از شاگردان استاد از خراسان شمالی هستند .
یاد آوری ۲- خیلی از شاگردان استاد در منطقه خودشان بعنوان مدرس مشغول به تعلیم وتربیت حافظان هستند .
یاد آوری ۳- اکنون استاد یحیی جان قاری فرزند استاد مدیر ومدرس حوزه علمیه اق قامیش وامام جماعت روستا با بیش از ۲۰ طلبه ثابت و در ترم تابستان به ۸۰ طلبه پاره وقت می رسد ادامه دهنده راه و رسم پدر گرامی بوده و می باشد ( حفظه الله )
یاد آوری ۴- استاد از زمان تاسیس حوزه علمیه تا کنون هر ساله ختم قران کریم را در ماه مبارک رمضان در نماز تراویخ ساری وجاری کرده وحتی حافظان را به منطقه وخراسان اعزام می کرد .
دیگر فعالیتهای استاد :
استاد در کارهای صلح وسازش منطقه بسیار فعال بوده ودر وحدت حوزه وعلماء دغدغه های زیادی داشته و در مدارس دولتی بعنوان معلم فقه حنفی چند سال تدریس کرده است .
زبانهای دیگر : استاد به زبان کردی و عربی تسلط کامل داشته است
ویژگیهای استاد :
پایبند به نماز تهجد ودعا وراز ونیاز با خالق خویش از نصف شب تا سحر واستوار در گفتار وعمل وحساس به قرائت وتلفظ قران بوده وبرای حجاب خانها خیلی سختگیر وحساس وبرای نماز جماعت سفارش اکید داشته است .
آثار استاد :
۱- کتاب هدایت المستفید را به زبان ترکمنی ترجمه کرده
۲- کتاب احکام نماز به زبان ترکمنی
۳- کتاب هجک (الفبای عربی )جهت تلفظ وقرائت صحیح قران
سفر های خارجی :
۵ بار بعنوان زائر و ۳ بار بعنوان روحانی کاروان به سر زمین وحی و ۲ بار به ترکیه و یکبار به پاکستان و هندوستان سفر کرده است .
ازدواج وحاصل آن :
یکبار ازدواج کرده و حاصل ان ۶ دختر و ۳ پسر بنامهای
۱- احمد جان قاری مدرس و مدیر حوزه علمیه عزیز اباد ۲- طاهر قاری ۳- یحیی جان قاری مدیر ومدرس حوزه علمیه پدری اق قامیش
این مطالب طی مصاحبه اختصاصی با فرزند استاد (یحیی جان ) در روستای اق قامیش در ۱۱ ماه مبارک رمضان روز جمعه ۶ / ۱ / ۱۴۰۰ ش تهیه و تنظیم شد. در ضمن بنده هم افتخار شاگردی استاد نورجان قاری را دارم. خداوند روحش را شاد گرداند.
www.ulkamiz.ir