تورکمن صحرا

غایب گلدی آخوند قلی زاده

با روحانیون و قاریان ترکمن صحرا در رمضان 1400 / بخش 19

پایگاه خبری تحلیلی اولکامیز – رجب محمد آخوند  کسلخه :

موطن اصلی، ولادت و نسب:

استاد غایب گلدی آخوند به سال ۱۳۰۵ مصادف با سال پلنگ (بارس) در خانواده‌ای متدین و مذهبی در روستای یکه قوز چشم به جهان گشود. غایب گلدی فرزند قاقا ملا،فرزند آدینه قلی، فرزند غایب قلی، فرزند نورگلدی خان از طایفه گوگلان تیره‌ی قرناس (قایی) است. ایشان دارای ۷ برادر بنام‌های ۱- غایب علی ۲- آدینه قلی ۳- غایب گلدی ۴- غایب نظر ۵- خان گلدی ۶- غایب قربان ۷- جما گلدی می باشند.

دوران تحصیلات، همکلاسی‌ها و  اساتید:

استاد دوران کودکی را نزد خانواده گذراند. کلاس اول و دوم ابتدایی را در روستای پیشکمر سپری کرد اما خیلی زود  ترک تحصیل کرد و مکتب را انتخاب نمود. ایشان کلاس  مکتب را نزد “ککو ملا” و سپس نزد عبدالباقی آخوند ازبکستانی از علمای مهاجر ازبکستان و امام جماعت یکه قوز تلمذ کرد.

در محضر همین استاد دروسی نظیر روخوانی قرآن، رونق الاسلام، صوفی الله یار، فضولی و خمس نوائی را جهت اعتلای علمی گذراند. پس از آن به واسطه سفارش پدر برای ادامه تحصیلات دینی نزد استاد بزرگوار شیخ الموحدین عبدالوهاب داغستانی به روستای کورلر رفت.

ایشان این افتخار را دارند که  جزو اولین شاگردان استاد ‌باشد.غایب‌گلدی به مدت ۱۲ سال بطور پیوسته در محضر استاد بود تا این که به درجه آخوندی رسید و در سال ۱۳۲۸ هجری شمسی فارغ‌التحصیل شد.  همکلاسیهای استاد در کورلر  : مولام بردی آخوند نفسی ،  سعدقلی آخوند سعیدی ، خدر قاقا ،  رحیم ایشان ،  ملا رحمان قلی خواستار ،  عاشور آخوند ،  عبداله آخوند قره باش بودند.

تاسیس حوزه علمیه، مسجد و فعالیتهای دینی:

استادپس از فارغ التحصیلی با درخواست بزرگ‌مردانی نظیر: باباجان ایشان گوگلان، قربان قاری، کریم قاری و ریش سفیدان روستای قرناوه  جهت تدریس در حوزه علمیه این روستا دعوت گردید. در این مهاجرت سه ساله به فعالیت‌های علمی روی آورد و طلاب جوان زیادی از محضرش فیض برده که “باباجان ایشان”،”محمدنور آخوند” و طلبه برجسته‌”خالق بردی آخوند دردی زاده از آن جمله‌ اند.

دیری نپایید که استاد با درخواست “رحیم‌ ایشان احمدیان” و “سیدمحمود ایشان خوجه” از قرناوه به روستای یاساقلق مهاجرت کرد. ایشان در مکان جدید اقدام به تاسیس حوزه و مسجد کرد و تا پایان عمر پربرکت خویش ضمن بر عهده گرفتن امامت جماعت مشغول تدریس شد.

یکی از دل‌مشغولی استاد قضاوت بود. ایشان در امر قضاوت دارای هوش و استعداد زیادی بود. همین علاقه کافی بود تا عضو شورای داوری و رئیس خانه انصاف روستای عزیزآباد شود. این سابقه خوش از دوره پهلوی دوم تا طلوع انقلاب ادامه داشت و در راستای حل اختلاف و صلح و سازش عملکرد خوبی از خود نشان داد.

استاد غایب گلدی آخوند از شخصیت‌های پیشتاز در انجام امور دینی بود. علاوه بر آن حدودا ۱۰ سال نماز عیدین را در روستای عزیزآباد امامت کرد. ایشان افتتاح کننده نماز عیدین پیشکمر و اورجنلی می‌باشد. همچنین در محافل دینی در مکانهای مختلف مردم را به وحدت و همدلی و رجوع به کتاب خدا و سنت رسول‌ الله (ص) ترغیب و تشویق می کرد. استاد جهت ادای فریضه حج  دو بار به سرزمین وحی مسافرت کردند.

این عالم گرانقدر در سال ۱۳۸۶ در ۸۱ سالگی دارفانی را وداع گفت (روحش شاد). اکنون حوزه و مسجدبا مدیریت قاقا آخوند اداره می‌شود و کماکان چندین طلبه در آن درس می‌خوانند.

ازدواج و حاصل آن:

استاد غایب گلدیدر طول زندگی دو بار ازدواج کرد. حاصل این ازدواج‌ها ۴ پسر بنام‌های: ۱- قاقاآخوند  ۲- عبدالله ۳- موسی  ۴- یحیی. ایشان همچنین دارای ۳دختر بود.

اما فرزندان استاد:

۱- قاقا آخوند قلی زاده؛ دارای دیپلم، فارغ التحصیل حوزه، امام جماعت مسجد و مدرس حوزه علمیه علویه یاساقلق.

۲- عبداله، دارای فوق دیپلم و فرهنگی بازنشسته.

۳- موسی، دارای دیپلم، حوزه دیده و شغل آزاد.

۴- یحیی، دارای لیسانس و شغل آزاد.

همه فرزندان استاد ازدواج کرده و خانواده تشکیل داده‌اند.

علت موفقیت  :

۱- ارشاد و راهنمایی استادان  ۲- پشتکار و تلاش مضاعف  ۳- تقوی  ۴- ذکاء  ۵- صبر و استواری. ۶- آموزش و تعلیم دروس طلاب در حین تحصیلات (داملائی کردن).

ویژگی های بارز استاد :

شجاعت ۲- سخاوت  ۳- قضاوت بجا و منصفانه.

گفتنی است این مطلب طی مصاحبه اختصاصی با فرزند استاد، “قاقا آخوند قلی زاده” در روستای یاساغلیق در منزل شخصی ایشان انجام شد.

www.ulkamiz.ir


نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا