مطالب ویژه

نقدی بر نشست هم اندیشی حامیان رئیسی در ترکمن صحرا

خواست مردم ایران و اقلیت های قومی بدون دموکراسی محقق نمی شود

پایگاه خبری اولکامیز- امان محمد خوجملی ، فعال سیاسی : خواست مردم و حاکمیت  بعد از انقلاب در یک جهت حرکت می کرد. اما این شکاف و انشقاق بعد از دوم خرداد ۱۳۷۶ خود را نمایان کرد.

انتظار می رفت که حاکمیت بعد از این تحول تاریخی از خواست مردم تبعیت نماید. اما تحولات بعدی در طی این ۲۴ سال گذشته نشان داد این خواسته ی اکثریت مردم ایران با افراد و ساختار موجود قابل تحقق نیست.

اصلاح طلبان و تحول خواهان با به دست آوردن دولت و مجلس نتوانستند خواست مردم را به قانون تبدیل کرده و به اجرا بگذارند. مانع اصلی هم اصولگرایان تندرو و نهادهای بالادستی حکومت است که تمام گلوگاه ها را در اختیار دارند.

بعد از این فرایند و فراز و نشیب ۲۴ ساله برای بیشتر اصلاح طلبان و تحول خواهان و دگر اندیشان و روشنفکران ثابت شده است که با صندوق های رای نمی شود کار زیادی انجام داد. رای دادن جز مشروعیت بخشی به وضعیت نامطلوب موجود خاصیت دیگری ندارد.

خواسته های اکثریت مردم ایران نیل به دموکراسی، رعایت حقوق بشر، احترام به حقوق زنان، برابری حقوقی زن و مرد، احترام به حقوق اقلیت های دینی و مذهبی و قومی و نژادی، آزادی رسانه ها و مطبوعات، آزادی فعالیت نهادهای مدنی، قوه ی قضائیه ی مستقل و بی طرف، حفظ محیط زیست، توسعه ی پایدار، سیاست خارجی صلح آمیز، تنش زدایی در منطقه و رابطه ی دوستانه با تمام کشورهای جهان است.

مادرِ همه ی این خواسته ها نیز در تحقق دو ایده است : « دموکراسی و حقوق بشر».

اخیرا دوستان ترکمنی که در نشست هم اندیشی آق قلا شرکت کرده اند و خواستار حمایت از گزینه اصلح اصولگرایان شده اند، آقای رئیسی تحقق کدام یک از این ایده ها را وعده داده است ؟

طرف سخن من در اینجا با دوستان اصلاح طلبی است که دل در گرو آزادی و دموکراسی دارند نه دوستانی که همیشه منتظرند ببینند باد از کدام طرف می آید تا به آن طرف رفته و از خان قدرت تناول نمایند.

اصلاح طلبان لااقل چند شعار مشخص برای اقلیت های قومی و مذهبی می دادند مانند اجرای اصل ۱۵ قانونی اساسی و استفاده از نخبگان آنها درکابینه ی دولت یا استاندار اهل سنت.

درست است که اصلاح طلبان نتوانستند خواسته های اکثریت مردم ایران و اقلیتها را به ثمر برسانند. بعضی ها معتقدند اصلاح طلبان خود نخواستند، بعضی ها در این فکرند که اصلاح طلبان نتوانستند، بعضی ها هم می گویند اصلاح طلبان خواسته اند ولی موانع ساختاری اجازه نداد. به هرحال هر چه باشد نتیجه یکی است. مردم آزادی و دموکراسی می خواهند ولی از آنها دریغ می شود.

اگر چنانچه تنها خواسته ی فعالان ترکمن حل مشکل معیشت مردم، تورم فزاینده، بیکاری جوانان، اجرای اصل ۱۵ قانون اساسی، آزادی رسانه ها و امثال آن باشد. این خواسته ها هم با روش فعلی اصولگرایان قابل تحقق نیست.

آقای ابراهیم رئیسی به صورت شفاف نگفته است به رابطه با امریکا و غرب چگونه می نگرد؟ توافق هسته ای را می خواهد یا نه ؟  رابطه ی صلح آمیز با جهان می خواهد یا نه؟ نظرش در مورد آزادی رسانه ها و احزاب چیست؟

البته او  آدم ناشناخته ای هم نیست. همیشه در درون قدرت بوده است. عملکردش در زمینه های آزادی مطبوعات و رسانه ها و احزاب و سیاست خارجی و توافق هسته ای و حقوق بشر و نظایر آن شبیه حاکمیت است و چندان تفاوتی ندارد.

خیلی از ناظران امور در طی ۴۲ سال تجربه به این نتیجه رسیده اند بدون تحقق دموکراسی و رعایت حقوق بشر و سیاست خارجی صلح آمیز و رابطه ی مناسب با تمام دنیا حتی حل و فصل خواسته های معیشتی مانند بیکاری و تورم و رشد اقتصادی مناسب و سرمایه گذاری در زیر ساختها و مبارزه با فساد هم به نتیجه ی دلخواه مردم نخواهد رسید.

تحقق این خواستها رقابت سیاسی واقعی و قانونمند، بخش خصوصی واقعی و رقابتی، رفع رانت خواری و شفافیت می خواهد که آن هم در میان اصولگرایان یافت نمی شود.

دوستان اصلاح طلب راه را اشتباه نروند.  دوری از اصلاح طلبان مستلزم نزدیکی به اصولگرایان نیست. بهتر است ما میان اصلاح طلبان قلابی واصولگرایان فعلی که هیچ تفاوتی بایکدیگر ندارند، بی طرف و نظاره گر باقی بمانیم و آنها با رای اندک خود به قدرت برسند. گرچه در بیشتر مواقع هم قدرت ثابت انتصابی و دائمی داشته اند و هنوز هم دارند. عدم شرکت خیلی از مردم بخاطر فرار از آنهاست ولی متاسفانه شماها به آغوش پناه می برید.

www.ulkamiz.ir


نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

  1. با سلام واحترام دوست محترم
    می توان قدردان حضرتعالی در نقد نشست فوق بود از اینکه بسان سایر دوستان موضع تخریبی اتخاذ نکرده و شرکت کنندگان در نشست را به رذالت و منفعت طلبی و داس بدستان فرتوت سیاسی و نیز آدم مرده و چوپان و چاکر ونوکر تشبیه نکرده اید تشکر کرد، ولی خواهش این است تا یکبار مرقومه خود را بازخوانی فرمایید تا کاملا به یقین برسیید که آیا راه رسیدن به خواسته های اکثریت مردم بزعم جنابعالی همانی است که فرموده اید؟ آیا برای مردمی که دلواپس نان و معیشت روزمره دغدغه اصلی بوده مفاهیم فوق معنایی دارد؟ متاسفانه تجربه به اثبات رسانده که فاصله عمیقی بین آنچه که روشنفکران جامعه در پی آنند با خواسته عموم مردم وجود دارد و شوربختانه اینکه این قشر منورالفکر بندرت از این تجربه عبرت گرفته و نخواسته اند تلنگری به ذهن دور از واقعیت های جامعه خود بزنند و اندکی تامل نموده و از قطار رویایی ایده آل های ذهنی خود پیاده شده و به میان مردم خسته از شعارهای تکراری و خسته کننده آیند و مردم را باور کنند. گمان نمی رود که ندانید رویای شما دغدغه تمامی شرکت کنندگان در جلسه بوده ولی آنها به این باور رسیده بودند که فعلا باید به حداقل ها رضایت داد و اولویت را در برآورده نمودن خواسته های مردم بطور خاص قوم مظلوم ترکمن جستجو نمود. باید باور کنیم که ما نمی خواهیم دیگران ما را در تقابل با نظام تصور کنند ذهنیتی که بدلیل رویکرد ترکمن ها از اول انقلاب تاکنون به باصطلاح اصلاح طلبان فرصت طلب در محافل قدرت طلب ایجاد شده و موجب محروم کردن جوانان مستعد ترکمن در دستیابی به پست های کلیدی دولتی و موقعیت های مناسب شغلی شده و نیز منطقه را از توسعه و آبادانی بازداشته است. دوستان حاضر در جلسه صرفا با تحیلیل وضع موجود و نقد رویکرد گذشته، و با باور به عبور از آنچه که تاکنون بوده ایم راه حل را در حمایت از ریاست جمهوری آقای رئیسی دیده اند و صد البته این حق برای دوستان دیگر محفوظ خواهد بود که طور دیگری بیاندیشند و سوی دیگری روند و یا اصلا به هیچ سمتی نرفته و مانند حضرتعالی اندیشیده و پیشنهاد شما را بپذیرند ولی اجازه بدهید تا مردم با شنیدن نظرات مختلف خود انتخاب کرده و تصمیم بگیرند. چسباندن انگ های مختلف به شرکت کنندگان در جلسه که با شهامت قصد شنا در خلاف جهت آبی که همیشه به سوی دیگری روان بوده خود را به ساحل مقصود برسانند برازنده گویندگان نبوده و خلاف اصل جوانمردی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا