روایت اولکامیز از سفر جهانگیری به گلستان
حضور معاون اول رئیس جمهور در دو روستای ترکمن صحرا
پایگاه خبری اولکامیز – بیست روز مانده به نوروز ، نهم اسفند ۹۹، معاون اول رئیس جمهور به دیار سرسبز ولی کمتر توسعه یافته استان گلستان و ترکمن صحرا آمد. سفری که در ماه های پایانی دولت تدبیر و امید اتفاق افتاد و البته با توجه به نزدیک بودن انتخابات ۱۴۰۰ رنگ و بوی انتخاباتی هم داشت.
اخبار مربوط به سفر یک روزه ی اسحاق جهانگیری را ایرنا که فی الواقع خبرگزاری دولت می باشد خوب پوشش داد ولی چند اشتباه داشت. مثلا در یک خبر (عطاباد بندر ترکمن ) گفته بود در حالیکه روستای عطاباد از توابع آق قلاست. مورد دوم اینکه جمعیت استان در یک جا یک میلیون و ۸۶۹ هزار و در جای دیگر یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر نوشته بود که تناقض دیده می شد.
اما مهمترین کاستی ایرنا این بود که در نشست جهانگیری با فعالین استان، بخشی از مهمترین سخنان وی را در گزارش خود نیاورده بود و آن این قسمت است که به نقل از ایسنا ذکر می کنم : ” در کردستان هم به پاسخ مقام معظم رهبری به نامه مولوی عبدالحمید اشاره کردم که فرمودند مردم ایران بدون توجه به مذهب و قومیت در حقوق و مسئولیت هیچ تفاوتی ندارند و تنها موضوع برای کسب مسئولیت شایستگی مدیریتی است، قبول دارم که در حق اهل سنت و زنان کوتاهی هایی شده است ”
تیتر ایرنا معمولی و انتخاباتی بود. کشش و جذابیت نداشت ( جهانگیری : برگزاری انتخابات پرشور بهترین راه نمایش اقتدار ملی است ) ولی تیتر ایسنا جذابتر بود و بیانگر واقعیت جامعه اهل سنت ایران بود. ( جهانگیزی : قبول دارم که در حق زنان و اهل سنت کوتاهی هایی شده است )
و اما نظری می اندازیم به رخداد سیاسی تاریخی حضور معاون اول رئیس جمهور در ترکمن صحرا :
جهانگیری با تنی چند از مقامات کشوری و استانی و هیئت همراه بلند پایه خود به عطاباد و پنج پیکر دو روستای پرجمعیت و شاخص ترکمن صحرا رفت.
عطاباد حدودا در ۱۲ کیلومتری غرب شهر تاریخی آق قلا واقع است و پتج پیکر به قول ترکمنها باش یوسغا ) در ۵ کیلومتری شرق شهر توریستی بندرترکمن قرار دارد. دو روستایی که مردمانی آگاه ، سختکوش و پرتلاش دارند و در زمینه های مختلف سیاسی فرهنگی ورزشی و اقتصادی سر آمد بوده و در منطقه زبانزد هستند.
در پنج پیکر که زادگاه دو نماینده مجلس می باشد کارخانه تولید پوشش سقف ساختمان به همت بخش خصوصی با حضور جهانگیری به بهره برداری رسید. این کارخانه برای ۵۵ نفر اشتغالزایی ایجاد می کند.
و اما در عطاباد که دیار اسب و فوتبال و مبل می باشد ، طرح هادی روستایی با اعتبار ۵۰ میلیارد ریالی افتتاح گردید و بخشی از مشکلات مردم رفع گردید.
نکته عطف سخنان معاون اول رئیس جمهور در عطاباد تاکید وی به رونق صنعت مبل در این سامان پرمهر و صفا بود. ” وی به فعالیت ۳۰۰ کارگاه تولید مبل در روستای عطاآباد بندرترکمن اشاره کرد و گفت: در این واحدها افزون بر سه هزار نفر از اهالی این روستا و مناطق اطراف مشغول به کار هستند و این روستای پنج هزار نفره حتی یک بیکار هم ندارد. ”
معاون اول رئیس جمهور عصر شنبه با فعالین ، نخبگان و جوانان گلستان نشست داشت و به سئوالات برخی از حاضرین پاسخ داد. جهانگیری در این نشست به موضوع مهمی اعتراف کرد و گفت : ” نسبت به اهل سنت و کوتاهی هایی شده است . ”
البته همین که اعتراف می کند و سخن حقی را بر زبان می راند نشانه ی نگاه درست و بزرگمنشی اوست ولی گفتن حرف آسان است و عمل دشوار.
البته اینگونه بیان مطالبات اهل سنت و اقوام در ایام انتخابات بیشتر و پررنگ تر می شود ولی سئوال اساسی این است که هفت سال و اندی از عمر دولت روحانی گذشت. آیا وی دراین چند ماه باقیمانده می تواند بخشی از کاستی ها را جبران کند؟ دولت های پیشین چه کرده اند؟
جهانگیری در استان گلستان با تاکید به این نکته که ” سعی دولت استفاده از ظرفیت همه اقوام در مدیریت کشور است، افزود: مکلفیم از ظرفیت اهل سنت که همواره در کنار انقلاب بودند در مدیریت استفاده کنیم ”
ولی واقعیت چیز دیگری را نشان می دهد. در استان گلستان با توجه به اینکه ترکمن ها بزرگترین جمعیت قومیتی استان را تشکیل می دهند و از نیروهای متعهد و متخصص فراوانی برخوردار است، چند نفر از شایستگان آنها به عنوان معاون استاندار ، مدیر کل ، معاون مدیر کل منصوب شده اند؟ چند نفر از شایستگان این قوم مشارکت جو و فادار به نظام در تصمیم گیری های کلان در سطوح ملی و استانی نقش دارند و تاثیرگذار هستند؟
متاسفانه پس از چهار دهه از انقلاب ، هنوز در وادی اجرای عدالت که یکی از شعارهای اولیه انقلاب است مانده ایم ، بقول شاعر : ” هفت شهر عشق را عطار گشت / ما هنوز اندر خم یک کوچه ایم ؟ ” پپیشنهاد می شود در این بحث بجای واژه ی ” عشق ” کلمات ” عدالت ، مساوات ، برابری ” را جایگزین کنید.
واقعیت تلخ این است که شایستگان ترکمن کمترین مشارکت را در مدیریت ها دارند؟ چرا شایستگی ها در عزل و نصب ها مبنا نیست ؟ چرا شایستگان این قوم شریف دیده نمی شوند؟ آیا اراداه ای بر اصلاح نیست و یا اینکه فقط حرف و شعار است؟
سخنان جهانگیری به واقع بیان بخش کوچکی از دردهاست ولی کو درمان ؟ هنوز اراده ای محکم و کوششی مطلوب برای درمان واقعی دردها نشده ست و در بر همان پاشنه می چرخد. اهل سنت که در پیروزی حسن روحانی تاثیرگذار بودند و ترکمن صحرا بیشترین رای در استان گلستان به سبد روحانی ریخت ولی از نامهربانی ها و محرومیت ها رنج می برد.
جهانگیری به استان آمد ولی شرق گلستان فراموش شد. گویی شرق گلستان جزئی از استان نیست. در این سفر که بالتبع دستاوردهایی داشت به ویژه دیار تاریخی گنبد کاووس که بزرگترین شهر ترکمن صحراست مغفول ماند.
نکته آخر اینکه این نوشتار نافی تورم و گرانی و فشارهای بیش از حد اقتصادی موجود در کشور نیست که لحظه به لحظه بر مردم شریف و آگاه ایران سنگینی می کند ولی این رنج و مصائب بی تردید بر قومیت ها به ویژه ترکمنها مضاعف است.
ترکمن صحرا ، یازدهم اسفندم اه ۱۳۹۹
لطیف ایزدی ، خبرنگار آزاد
www.ulkamiz.iz