نگاهی گذرا به مطبوعات استان در سالی که گذشت …

پایگاه خبری تحلیلی اولکامیز- ایرج رمضانی کارشناس رسانه و مطبوعات به بررسی مطبوعات استان گلستان پرداخت و نوشت :
🌸🌸🌸شادباش و تبریک ایام خجسته نوروز باستانی . سالی که گذشت را می توان از چند زاویه یکی از بدترین سالهای مطبوعات دانست. شرایط بوجود آمده با آغاز بیماری کرونا، تشدید تحریم های ظالمانه و تاثیر آن بر کاغذ و اقتصاد مطبوعات، در خانه ماندن و تمایل بیشتر به سمت شبکه های اجتماعی، سیاست های نامناسب و غیر کارشناسی وزارت ارشاد مبنی بر عدم چاپ نشریات در ماههایی از سال، عدم اعتبار لازم برای دستگاهها و سازمانهای اجرایی و به تبع کمبود آگهی های دولتی، تعطیلی و یا کج دار و مریز کارکردن بخش صنعت، کاهش شدید قدرت خرید مردم ، خارج شدن اندک خرید مطبوعات از سبد خانوار و … را می توان بخشی از این مسایل به شمار آورد.
🔹️با وجود مشکلات فوق اما چاپ مطبوعات متوقف نشد و هر کدام به دلایل خاص خود توانستند در حد وسع مادی و معنوی و دانش خود رسالت خود را به انجام رسانند که بسیار جای تحسین است.
🔹️مطلب ذیل بررسی بسیار کوتاه نشریاتی است که به صورت کم و بیش مورد بررسی قرار گرفته اند و نام رسانه ای اگر در لیست وجود ندارد ممکن است به دلیل عدم چاپ بوده و یا در صورت انتشار توفیق مشاهده و مطالعه آن را نداشته ام.
🔹️نظرات کاملا شخصی است و صرفا به عنوان یک شهروند اعلام می شود. ضمن پوزش از همه دوستان وصاحبان اندیشه و خرد آرزوی سلامتی و بهروزی را برای یکایک همکاران پرتلاش دارم.
✅ استان گلستان در حالی سال ۱۳۹۹ را به پایان برد که در حوزه رسانه دارای ۱۴۰ مجوز بوده است و این نشان می دهد نسبت به سال گذشته از نظر کمی با رشد ۲۲ درصدی همراه بوده است.
🔸️این تعداد مجوز شامل ۲ روزنامه، ۳۲ هفته نامه، ۲ دوهفته نامه، ۱۱ ماهنامه و دوماهنامه، ۳۰ فصلنامه و دوفصلنامه و سالنامه ، با مجموع ۷۷ مجوز در حوزه نشریات مکتوب است.
🔸️در حوزه پایگاههای خبری تحلیلی ۵۲ مجوز و در حوزه نشریات الکترونیک تعداد ۱۱ مجوز اجازه فعالیت دارند.
🔹نشریات با توجه به ترتیب انتشار و حروف الفبا بررسی شده اند …
روزنامه_ها
نشریه #بازار_کسب_و_کار_پارس به مدیرمسئولی حمیدرضا محمدیاری است که توانست با ضریب انتشار ۸۰ در سال ۹۹ مجوز انتشار #دومین_روزنامه را در روزهای پایانی اسفندماه از آن خود کند. نشریه کسب و کار پارس که زین پس باید آن را روزنامه بدانیم علیرغم تلاش های مدیر مسئول برای ایجاد یک تیم تحریریه قوی اما همچنان با معیارهای یک روزنامه مخاطب پسند فاصله دارد.
حداقل اینگونه به نظر می رسد نشریه کمیت را ارجح بر کیفیت می داند. اکنون که این نشریه قرار است در سال جدید با ترتیب انتشار روزنامه آغاز به کار کند مسیر نه چندان راحتی در پیش دارد و در کنار کمیت لازم است توجه خود را معطوف محتوا و تولید نماید.
تنها روزنامه استان گلستان تا پایان ماه یازدهم #گلشن_مهر با گرایش اصلاح طلبی بود. این روزنامه به مدیرمسئولی مریم قرآنی و سردبیری محمدجواد مکتبی توانست در سال ۹۹ تعداد ۲۰۹ شماره وضریب انتشار ۷۴ با وجود تعطیلات متعدد و شرایط بحرانی خاص منتشر نماید.
گلشن مهر با وجود گرایش سیاسی اما سعی داشت بیشتر تیترهای خود را به موضوعات اقتصادی و اجتماعی اختصاص دهد، هرچند به دلایلی انتشار اخبار مقامات استانی در ماههای پایانی سال نمود بیشتری داشت. گلشن مهر تلاش می کند روال معمول را که رسالت مطبوعات است با نگاه اخلاق و اصول حرفه ای در پیش بگیرد هرچند بودن و ماندن در این راه دشوار به نظر می رسد.
انتشار یادداشت روزانه و یا سرمقاله در هر شماره ، دوصفحه ادبیات در چهارشنبه های هر هفته ، کم و بیش انتشار مطالب تولیدی در هر شماره ، توجه به موضوعات مختلف و … از امتیازات این روزنامه است.
#هفته_نامه
#آفتاب_گلستان به مدیرمسئولی روح الله کلانتری در سالی که گذشت با انتشار ۴۲ شماره از نظر کمیت بدون احتساب نیمه اول فروردین که مطبوعات در کل کشور تعطیل هستند می توان گفت صددرصد موفقیت چشمگیری در ضریب انتشار داشته است.
این نشریه که به صراحت مشی اصلاح طلبی دارد به تنهایی کلیه اجزا و محتوا اعم از آگهی، رپورتاژ، خبر ، گزارش و … را تهیه و منتشر می کند. بیشتر مطالب تولیدی تحلیل های مدیرمسئول است که معمولا در مناسبت های مختلف حدود یک تا دو صفحه را به خود اختصاص می دهد.
در کنار این مطالب به صورت پراکنده مطالب و یادداشت هایی که معمولا همسو با نشریه است نیز منتشر می شود. گرایش صرف سیاسی که البته جزو زمینه فعالیت آن است ،انتشار مطالبی که عمدتا مربوط به مسایل کشوری است و نیز کم توجهی به مسایل اجتماعی ، فرهنگ ، هنر، ورزش و … استان به وضوح پدیدار است و این موضوع باعث شده است که دایره مخاطبان را محدود نماید.
نشریات #استرآباد اسداله دارایی، #التیام اسماعیل تقی پور، #الهام غلامرضا کبیر ، #رادکان حسینعلی خواجه مظفری، #شهرت مسعود کاظمی، #شایان شاه قربان قاضی، #عصر_بیداری محمد تقی حاجی قاسمی، #کیمیای_گلستان منیره جندقی، #گرگانیان محمدابراهیم جرجانی سرخوانکلاته، #گلستان_امروز هادی علمدار ، #گلستان_فردا زهرا احمدی ، #گلستان_نو محمد آذری، #نسیم_خزر عبداله فرخی، #نغمه_استرآباد اعظم دستجردی، #یاپراق یوسف قوجق ، تقریبا در یک سطح بسیار نازلی از روزنامه نگاری و با فاصله ای اندک از همدیگر به کپی برداری و انتشار پرداختند.
با فاصله اندکی از نشریات فوق می توان
#بامداد_گلستان غلامرضا ولی پور، #انسجام_ملی عبدالغفور توکلی، #ترنم_سبز حسین جهانگیری و #اقتصاد_گلستان رستم جرجانی به ترتیب از نظر صفحه آرایی، نظم در محتوا و چیدمان صفحات و نیز داشتن سرمقاله و حداقل تولید را نام برد.
#پژواک_سخن سید محمد مهدی حسینی و #گلستان_مهر علی منصوری رضی از نشریات اصولگرای استان و هردو با زمینه فعالیت فرهنگی سیاسی هستند که با فاصله اندک و تقریبا در یک سطح تریبون تفکر اصولگرایی هستند و به سهم خود در تولید مطالب از نویسندگان و صاحب نظران همسو بهره می گیرند.
#سرزمین_جم سمیه مرادقلی هرچند در ابتدای کار و در یکی دوسال اولیه خوش درخشید و تحریریه نسبتا خوبی تشکیل داده بود و تقریبا اصولی پیش می رفت اما اخیرا با کم توجهی به تولید محتوا در کنار نشریات ضعیف قرار می گیرد.
#سایران صفرقلی کوچکی که خاستگاه آن گنبد کاوس است از میان نشریاتی که مدیران مسیول آنها از قوم ترکمن هستند در زمینه فرهنگ و هنر بومی شایسته کار کرده است و حتی الامکان سعی کرده است در تولید محتوا و معرفی مفاخر و مشاهیر ، ادبیات ، تاریخ و آداب و رسوم منطقه مطالب قابل دفاعی منتشر کند.
#صبح_گلستان محمد صالح افتخاری علیرغم اینکه در پایگاه خبری موفقیت خوبی کسب کرده است اما در حوزه نشریه هنوز با اصول و معیارهای اولیه فاصله دارد و پس از سه سال انتشار مستمر باید خود را در مسیر رشد قرار دهد.
#کاغذ_شیشه_ای محمد آریان نیا که با نام جدید #ملت_فردا انتشار خود را از سر گرفت هرچند در شماره اول دوره جدید امیدها را برگرداند و آنچنان که شایسته یک مدیرمسئول روزنامه نگار آکادمیک است آغاز به فعالیت کرد اما در شماره دوم آب سردی بر تمام خوشبینی ها ریخت و در حالی که منتظر اوج آن بودیم به ناگاه سقوط کرد.
#گلستان_سلام محمدرضا بابایان از نشریات باسابقه و اصلاح طلب استان علیرغم دیگر نشریات اصلاح طلب مانند گلشن مهر و آفتاب گلستان حرفی برای گفتن نداشت و با پراکنده شدن تحریریه آن صرفا به کپی مطلق از خبرگزاری ها قانع شد و اگر با این روند پیش برود سرنوشتی را که نصیب همزیستی بوده است در انتظارش خواهد بود .
#همزیستی تاج محمد کاظمی که انتظار می رفت با استفاده از ظرفیت یک مدیر مسئول روزنامه نگار و اهل فن به الگوی نشریات استان مبدل شود مانند #یاپراق به قهقرا رفت تا جایی که حتی نام آن در ذهن پیشکسوتان مطبوعات هم فراموش شده است.
#ماهنامه_ها
#پیش_به_سوی_کسب_و_کار فاطمه زمانی هرچند در آغاز کار به صورت حرفه ای فعالیت خود را شروع نکرد اما در شماره های اخیر کارنامه قابل قبولی داشت و در در سال ۹۹ با برخورداری از چند خبرنگار گزارش نویس تا حدی سطح خود را بالا برد هرچند نقدهایی هم به ساختار و نیز محتوا وارد بوده است، در مجموع اراده و تلاش برای رشد و ارتقای خود قابل تحسین است.
#جرجان جعفر خاندوزی که زمینه فعالیت فرهنگی و گرایش اصلاح طلبی دارد و تاکنون چندبار به دلیل عدم انتشار لغو مجوز شده و مجدد احیا شده است. این نشریه از هنگام دریافت مجوز تا سال گذشته که سال نهم انتشار آن بوده حدود ۱۸ شماره منتشر کرده است در حالیکه می بایست حداقل بین ۵۰ تا ۹۰ شماره انتشار می داد.
#مشروح_اخبار وحید حاج سعیدی که خود از نویسندگان و طنزپردازان استان است که حتی آثار قابل توجهی در رسانه های سراسری دارد و مدیر مسیول آن معمولا هرسال موفق به دریافت جوایز متعددی از جشنواره های کشوری و استانی می شود در نشریه خود آنچنان که باید شاهد رشد و پیشرفت چندانی نشد. شاید اگر زمان بیشتری صرف نشریه خود می کرد بی گمان وضعیت این نشریه بهتر از امروز بود و نه تنها در علی آباد کتول که در استان هم برای خود جایگاهی داشت.
#فصلنامه
#استارباد علی بایزیدی نشریه ای فرهنگی هنری که معمولا نظم در انتشار قابل قبولی دارد و در پایان هر فصل منتشر می شود . این نشریه با گرایش اصلاح طلبی هرچند در شماره بهار خود دارای صفحه آرایی ضعیفی بود اما می توان گفت در شناسایی و معرفی فرهنگ بومی تلاش زیادی داشته است و کیفیت مطالب آن که بویژه در موضوعات فرهنگی و ادبیات است مورد توجه مخاطبان قرار گرفته و در چند شهر از جمله تهران توزیع می شود.
#بی_محابا مائده مقصودلو که تا پاییز سال گذشته به صورت ماهنامه منتشر می شد و زمستان را با انتشار فصلنامه به پایان برد. بی محابا که بیشتر در زمینه گردشگری، محیط زیست، روانشناسی، فرهنگ و جامعه شناسی قلم می زند از آغاز سعی داشت دارای هیات تحریریه و گروه نویسندگان باشد . هرچند چندین گروه تحریریه تغییر پیدا کردند اما تلاش کرد که سطح کیفیت خود را ارتقا دهد و تا حدی هم موفق بوده است. تیراژ قابل قبول نشریه و فروش آن حاکی از آینده امیدوار کننده ای برای این فصلنامه دارد. شاید یکی از نقدهایی که بتوان به این نشریه وارد دانست کم توجهی به مسائل بومی و منطقه ای است.
#تاریخ_و_پژوهش عبدالرحیم قاضی مجله ای تخصصی در حوزه تاریخ که مخاطبان آن بیشتر دانشگاهی هستند . دارای هیات تحریه قوی که شامل اساتید باتجربه ای از دانشگاههای ایران، ترکیه و چین هستند. از نقدهایی که می شود بر این فصلنامه وارد دانست کم رنگ بودن پژوهش در حوزه تاریخ استان است.
#تربیت_حسینی محمدحسن مردانی نوکنده فصلنامه ای تخصصی ویژه امام حسین علیه السلام که در حوزه تخصصی خود آثار درخشانی تولید کرده است.
#ترکمن_نامه عبدالقهار صوفی راد در حوزه فعالیت خود خوش درخشید و مطالب تولیدی و منطقه ای درخوری منتشر کرد.
#زیست_آیین مجتبی حسینی که در آغاز دریافت مجوز با مطالب تخصصی در باره محیط زیست مجله غنی را انتشار می داد اما به دلایلی که برما معلوم نیست در چندسال اخیر با توقف انتشار ادامه مسیر داده است .
#مختومقلی_فراغی ارازمحمد سارلی مانند گذشته و با نظم در انتشار قابل قبولی چاپ و منتشر می شد و هرچند از نظر کیفی سطح قابل قبولی دارد اما خط مستقیمی را دنبال می کند . انتظار بیشتری از مجموعه این نشریه است که با بهره گیری از نویسندگان و صاحبان اندیشه برای رشد و ارتقای آن اهتمام داشته باشند.
#میرداماد وابسته به موسسه فرهنگی میرداماد و با مدیرمسئولی احمد خواجه نژاد با بهره گیری از نویسندگان و پژوهشگران حوزه فرهنگ و با تکیه برتاریخ ، ادبیات و فرهنگ بومی توانسته است مخاطبان خاص خود را داشته باشد.
#هیرکان رحمت اله رجائی از آغاز اهتمام بر موضوعات فرهنگی اجتماعی داشته و با وجود گرایش به اصلاح طلبی اما به نظر می رسد پرداختن به مسائل سیاسی در اولویت مجله نبوده است و بجز یک شماره مطالب تولیدی قابل قبولی در سال گذشته داشته است. هیرکان با ضریب انتشار کامل، چهارمین سال انتشار خود را به پایان برد.
#سالنامه #فرهنگ_آموزش_موسیقی_برای_کودکان مهدی عظیمی از مدرسان حوزه موسیقی، چند شماره قابل دفاع هم از نظر کمی و هم کیفی با صرف هزینه های چشمگیری منتشر کرد اما به دلیل وضعیت اقتصادی شماره سال گذشته آن تاکنون به چاپ نرسیده است. / کانال شخصی نویسنده
www.ulkamiz.ir