
پایگاه خبری تحلیلی اولکامیز- در هشتادمین شماره فصلنامه فراغی انتشار گفتگوی دو صاحب نظر و اهل قلم ترکمن صحرا قابل تامل و جالب توجه بود. عظیم قرنجیک که به مکتب قربان آخوند قرنجیک نزدیک است با نورالدین سن سبلی که به مکتب یارجان آخوند دلبسته می باشد با هم به گپ و گفتی روشنگرانه پرداختند.
مصاحبه ی این دو اندیشمند معاصر ترکمن که هر دو در مرکز استان گلستان سکونت دارند در باب دین و دین شناسی حرف های تازه داشت و پربار و پرنکته بود. در واقع جستاری و رهیافتی بود به وادی عرفان و روشنفکری دینی بود که خواننده را به تعمیق معرفت و باورهای دینی و روشنگری فرا می خواند و اصل تساهل و تسامح و دوری از جمود و تعصب و قشریگری را یادآور می شد.
اینگونه مصاحبه ی پرمغز را در کمتر رسانه ی گلستانی دیده بودم. به همین سبب برخی از موارد مهم و جذاب آن را به اشتراک می گذارم .
مهندس سن سبلی شاعر ادیب و عرفان پژوه ترکمن اصالتا از روستای قره بلاغ است و از دلبستگان عرفان و ارادتمندان یار محمد آخوند نظری می باشد در این گفتگو گفت : ” تفکر عارفانه در خلوت و عزلت و نظام سکولاریستی در اجتماع نجات بخش انسان و جوامع انسانی است. ”
عظبم قرنجیک اصالتا از روستای قرنجیک قربان آخوند می باشد و مطالعات عمیقی در باره روشنفکری دینی دارد در این مصاحبه نحله های فکری اسلام را به سه دسته تقسیم کرد و گفت :
” جریان های سنت گرا که عمدتا رجال و نهادهای اسلامی هستند. اصلاح گرا که معتقد براین باور هستند که دشواره مسلمانان را در این عصر پس ماندگی معرفتی و سازمانی می دانند.
جریان سوم احیاگران هستند که تامل در نصوص و فهم مستقیم از نص را سالم ترین ابزار مشروعیت بخشی و با نکار مشروعیت ظواهر می دانند. ”
در بخش دیگر از مصاحبه مهندس سن سبلی با صراحت اظهار داشت : ” علاقمند به جدایی کامل ادین از سیاست می باشم با وجود به اینکه به امر قدسی دین در فرایند بهبود رابطه ی سالم انسان با کائنات علاقمند هستم ” که این دیدگاه بکر و بدیع بود و نقش مهمی در دین زدایی افراد دارد . در حالیکه اغلب علما رستگاری جامعه را مبتنی بر الوهیت و معنویت می دانند ”
مهندس سن سبلی در مصاحبه خویش تاکید کرد : ” برای رستگاری جامعه هیچ راهی به جز علم و دانش وجود ندارد. ”
در جای دیگر این گفتگو گفت : ” شالوده فکری من عرفانی است ولی در مسایل اجتماعی و سیاسی و برنامه های عملی برای حل مشکلات اجتماعی همچون فقر اختلاف طبقانی و ساختار قدرت و مدیریت اجتناعی طرفدار بینش برخاسته از علم و دانش و دموکراسی هستم ”
وی افزود: ” دین و عرفان با مفهومی مجرد و سکولاریسم با با منشی اجتماعی مد نظر ماست تا جامعه از وضعیت کنون رهایی یابد و فرهنگ شکیبایی بردباری و تسامحم ساری و جاری گردد ”
قرنجیک گفت : یکی از مدخل هایی که نزد روشنفکران سکولار وجود دارد مدخل اصل شهروندی و پیامدهای آن است حق شهروندی تنها متضمن برابری در حقوق و تکالیف نیسیت بلکه متضمن تداول قدرت میان شهروندان و برابری انان در تعین بخشیدن قانونی به قدرت از راه انتخابات است.
مخلص کلام اینکه مطالعه این مصاحبه برایم لذت بخش بود توصیه می کنم اگر به مباحث دینی علاقمندید شما هم بخوانید.
لطیف ایزدی / رمضان ۱۴۰۰
www.ulkamiz.ir
🔴 پاسخ استاد عظیم قرنجیک
عضو تحریریه سایت و کانال اولکامیز
سلام .
کاربر محترم ، سئوالات قابل تاملی را مطرح کرده اند که نیاز به بررسی و تعمق بیشتری دارد.
به نظرم اولین نکته ای که بین این دو، بزعم جنابعالی ” مکتب ” عجالتاً می توان مطرح کرد ، شاید این امر مهم باشد که هر دو شخصیت روحانیِ دانشمند ، مرحوم حاج قربان آخوند قرنجیک ، موسس حوزه علمیه سراج الدین قرنجیک و مرحوم حاج یارجان آخوند نظری موسس حوزه علمیه عرفانیه قره بلاغ، بوده اند.
دیگر این که این دو روحانی دانشمند و عارف ، به علم و دانش و گسترش اندیشه های دینی و عرفانی ، اهمیت ویژه ای قائل بوده و به همین جهت هر دو عزیز که روح شان هماره شاد باد و قرین رحمت ، به آموزش علوم دینی و عرفانی پرداخته و سالیان متمادی است در حوزه های علمیه خود – که یکی در غرب منطقه ای به وسعت منطقه ترکمن صحرا (روستای قرنجیک قربان آخوند ) و دیگری در روستای قره بلاغ تقریباً در شرق ترکمن صحرا ، – پذیرای شاگردان زیادی بوده و روحانیون عالم و بزرگی افتخار شاگردی آنان را داشته و به مقام ” آخوندی ” رسیده اند و خود در مقام استادی در شهر و روستاهای مختلف منطقه ترکمن صحرا ادامه دهنده راه آنان بوده و هستند.
و اینک نیز فرزندان برومند و فرهیخته و معزّز آنان ، الحاج ،” حاجی قربان آخوند ” و حاج ” امجد آخوند “، در مقام استادی ، همراه دیگر استادان و روحانیون بزرگوار آموزش دیده در دامان این حوزه ها ادامه دهنده راه آن مرحومان روانشاد بوده و هر ساله شاهد این بوده و هستیم که دهها شاگرد موفق به خاتمه تحصیل در این حوزه های علمیه شده و باصطلاح به مقام ” آخوندی” رسیده ، و کماکان نیز صدها شاگرد و طلبه در این حوزه های علمیه و یا باصطلاح ” مکتب خانه ها” مشغول به تحصیل و آموزش علوم دینی می باشند ، و…..
البته پاسخ به سئوالات مطروحه کاربر محترم ، همانطور که عرض کردم ،نیاز به تامل و دقت و فرصت بیشتری می طلبد ، امیدواریم در آینده فرصت و توفیق این را داشته باشیم که طی یادداشتی به این مهم بپردازیم .
به هر حال سئوالات کاوشگرانه و کنجکاوانه این کاربر گرامی ، قابل ستایش و تقدیر است.
ممنون و سپاس
🆔@ulkamiziran
🔴پاسخ مهندس نورالدین سن سبلی از یاران اهل قلم اولکامیز
بنده اهل قره بلاغ هستم.فامیل و ارادتمند مرحوم استاد حاج یار محمد آخوند نظری.
پدرم هم روحانی بود.برادرم نیز روحانی بود. خلاصه بخش اعظم زندگی ام در موانست با این عزیزان گذشت، بالاخص ایامی که با هم گفتگو می کردند ، ما نیز با عمق جان به مباحثشان گوش می دادیم.
همه ی این عزیزان ، دیگر در این دنیا حضور ندارند و هیچ ادعایی ندارم که این عزیزان صاحب مکتبی ویژه باشند و در این رابطه هیچگونه ادعایی ندارم که با کسی بخواهم وارد مباحثه شوم ولی به صداقت این انسان های ساده و صادق ، ایمان کامل دارم.
در این جا بنده نیز به نوبه ی خودم اذعان دارم که ما هر چه آموختیم از ترکیب مطالعات آزاد و دانشگاهی و هم نشینی با این عزیزان بوده است.
بنده معتقد به این هستم که تفکر این عزیزان ، راهگشای انسان به دینداری مخلصانه و خودسازی عارفانه و هدایت انسان به صراط مستقیم است که به جز درد انسان و انسانیت و تبلیغ دین خداوند، هیچ هدفی نداشتند و صد البته برای حل مشکلات مردم به قشر تحصیلکرده و افکار و اندیشه هایشان احترام خاصی قائل بودند.
روحشان شاد و یادشان گرامی باد…
🆔@ulkamiziran