تورکمن صحرا

اوراق حاجی

پایگاه خبری اولکامیز – عبداللطیف ایزدی: تاغان دوردی حاجی طعنه معروف به اورق حاجی طعنه در سال  ۱۳۱۹ در روستای طانا از توابع آق قلا به دنیا آمد. پدرش نوری و مادرش اجو نام داشت. او از طایفه قره داشلی و یکی از یاشولی های باسواد و باتجربه آق قلا بود. در زمان پهلوی اول  ۶ کلاس قدیم را  درپهلوی دژ ( نام سابق آق قلا ) خواند. شم اقتصادی بالایی داشت. با تلاش و پشتکار و تدبیر فراوان در اقتصاد پیشرفت کرد.

اورق حاجی ساعت ۱۱ صبح روز دوشنبه  ۲۴مرداد ۱۴۰۱ برابر با ۱۷ محرم ۱۴۴۴ قمری با قلبی امیدوار و چشمی خاضع دعوت حق را لبیک گفت و به سرای باقی شتافت. هم او بود که بارها شعر مختومقلی فراغی را  در باره مرگ می خواند:

مختومقلی‌، شکر ایله‌گیل‌ خداغا / اولوم‌ برابردیر شاه‌ و گداغا

ترجمه:  مختومقلی ! شکرگذار خدای باش! زیرا مرگ برای شاه و گدا برابر است.

جسم بی جان آن مرد شریف در مزار قوش دفه ( گلزار شهدای آق قلا ) در خاک آرمید.

 در ۷ سالگی پدرش را از دست داد و در ۱۲ سالگی ازنعمت مادرمحروم ماند و بدین سان ازکودکی درد  یتیمی را چشید و با فقر دست و پنجه نرم کرد. در همین سالها بود که در نزد دایی اش حاج آرازقلی طعنه شروع به کار کرد. دایی اش از مردان بزرگان منطقه آق قلا بود. او تا  دوره سربازی درنزد دایی اش به کار کشاورزی مشغول بود علاوه بر آن به علت سواد داشتن به امر حسابرسی هم می پرداخت.  آن زمان هر چه کار می کرد پس انداز میکرد و زمین می خرید. یک هکتار را به دو هکتار تبدیل کرد.

در آن ایام در خانه گلی  که ترکمن ها کومه می گویند زندگی می کرد در داخل آن پنبه، گندم و جو را انبار میکرد. بعد از سربازی ازدواج کرد و یکی از خویشاوندانش را به همسری برگزید.

بعدها برای ذخیره محصولات کشاوری از انبار استفاده کرد. خانه گلی ( کومه ) به مرور زمان خراب شد و خانه ای از سنگ بنا کرد.

مشاغل مختلفی را در طول عمرش تجربه کرد ولی هرگز ناامید نشد و به خستگی و سستی تن نداد. از تهران پارچه آورد. برای فروش آن در روستاها موتور سیکلت گرفت. دو طرفش پیت حلبی بزرگ  به مانند خورجین گذاشت و با آن در روستاهای اطراف همچون شورحیات و دلیجه و حاجی قره دوره گردی کرد.

چند سال بعد از سه راه طعنه مغازه ای خرید. آن زمان ۲۶ ساله بود. ابتدا آلاسکا  تولید میکرد و عمده فروشی آن می پرداخت. بعد به فروش طناب روی آورد و سپس لباس و پوشاک خرید و فروش کرد.  

 اجناس و کالاهایش را به هفته بازارها مخصوصا پنج شنبه بازار آق قلا و دوشنبه بازار بندرترکمن می برد حتی در شرایط سخت و بخبندان زمستان هم به بازار می رفت.

در بندرترکمن با صاحب قماش دهقان روابط دوستانه برقرار کرد و سالها با وی مراودات داشت.  

بعدها در کنار مغازه داری به کشاورزی پرداخت. زمین خرید. به فرزندان توصیه میکرد که به بازار روی بیاورند و می گفت در معامله کسب و روزی زیاد اشت که مصداق آن سخن پیامبر بزرگ اسلام می باشد که کاسب حبیب خداست.

البته درکنار بازار فرزندانش را به تحصیل نیز تشویق می کرد.

 سه بار به مکه رفت اول بار در سال ۸۰ به زیارت خانه خدا شتافت و دل به جانان داد. سپس در سال ۸۸ و ۹۱ به همراه همسرش به مکه مشرف شد.

 در کارهای اجتماعی نیز مشارکت داشت. در طول عمر خود چهار سال شورای روستا بود و به مردم خدمت کرد.

در سال ۱۳۵۶ خودرویی بنام واتسون گرفت که سبز رنگ بود. چون در آن زمان ماشین کم بود. اورق حاجی را با  آن ماشین می شناختند

علاقه خاصی به رنگ سبز داشت سبز را نشانه شادابی و امید می دانست

فرزندانش را به کار و تولید  تشویق میکرد. در واقع راهنما و استاد فرزندانش بود. به تشویق پدرفرزندانش کارگاه تولیدی پوشاک زدند.

در جوانی سالها در بازار تهران کارکرد آن جا بود که چشمش باز شد و فوت و فن بازار را از بازاریان پایتخت آموخت. او می گفت برای یاد گرفتن کار و هنر خجالت نکشید. منتظر مزد و پاداش نباشید حتی اگر رایگان هم بود کار کنید و هنر را بیامورزید. چرا که بزرگان ترکمن گفته اند: « هنرلی زور، هنرسیز خوار »

یعنی هر کس هنری دارد و مهارتی را کسب نموده است قدرت دارد ثروت دارد ولی بی هنران در زندگی ذلیل و خوار می شوند.

فرزندانش با حمایت پدر و با اتحاد و همدلیف مغازه پوشاک را سال ۸۱ پایه گذاری کردند به پیشنهاد دوستان تهرانی پدر« چهار فصل » نام نهادند. در سال ۸۳ با خرید مغازه دیگر آن را گسترش دادند.

و اینک نزدیک به دو دهه فعالیت اقتصادی « چهار فصل » در منطقه تبدیل به « برند » شده است.

مردی که ۶۰ سال فعالیت و کار و تلاش را در کارنامه خود دارد سرشار از تجربه  بود این تجارب را به شیوه های مختلف به فرزندانش منتقل کرد. البته همسرش نیز همیشه همراه و یاورش بود و از کار و تلاش خسته نمیشد. در واقع او با حمایت همسرش پله های موفقیت را یکی پس از دیگری طی نمود. این واقعیت یادآور آن جمله معروف است که گفته اند : پشت هر مرد موفق زنی دلسوز و موفقی قرار دارد.  

 اهل دین و دیانت بود. به نماز و زکات اهمیت میداد. هر روز با پای پیاده به مسجد حاجی بردی محمد آخوند قره داشلی می رفت. همیشه زبانش با دعا آشنا بود و اسم اعظم  را زمزمه میکرد. زکاتش را پرداخت میکرد.

 فرزندانش را به دینداری، نوعدوستی، کمک به مردم ، فریضه نماز و ادای زکات توصیه می کرد نمازش را به هنگام می خواند در نماز جمعه شرکت می کرد. هر هفته دو سه بار پیش پدر حضور می یافتند و گزارش می دادند و از مشاوره و راهنمایی اش بهره مند می شدند.

در کسب و کار فرزندانش را به خوش اخلاقی با مردم  و رعایت انصاف تاکید میکرد.

گاه و بیگاه اشعار شاعر فرزانه ترکمن را  میخواند:

مختومقلی‌ دیییر، دعا ات‌ درده‌ / جانیم‌ قربان‌ اولسون‌ تانیغان‌ مرده‌

آغزی‌ گولوپ‌، قلبی‌ بولان‌ نامرده‌ / قارداش‌ اولما،ییراق‌ ایله‌ اوزونگ‌نی‌

این مرد پیر و آبدیده اعتقاد داشت برای پیشرفت و موفقیت با نظام و حاکمیت همراه باشیم. بر این اساس فرزندانش با سپاه همکاری اقتصادی دارند. با کمیته امداد و اداره آموزش و پروش نیز در ارتباط هستند.

اورق حاجی ۸ فرزند ، ۱۹ نوه و ۱۲ نتیجه دارد. درحال حاضر ۶ تن از فرزندانش در فروشگاه مشغول کار هستند و ۲ نفر در کارگاه تولیدی فعالیت می کنند. آن مرحوم چون دختر نداشت به دختران مهر و محبت می ورزید.

 

این نوشته حاصل با یکی از فرزندان اروق حاجی به نام حاج پرویز طعنه است. وی که نایب رئیس اتحادیه پوشاک و تولید کنندگان و کفش و کیف آق قلا می باشد گفت: در حال حاضر با سپاه و کمیته امداد تفاهم نامه ای بستیم مددجویان کمیته را به کار مشغول کردیم. الان ۶۵ نفر بصورت مستقیم در تولیدی های چهار فصل کار می کنند و حقوق می گیرند بیمه هستند.با مشورت پدر در روستاهای صحنه ، یانپی ، آق قبر و اتحاد کارگاه زدیم. در امر ازدواج جوانان مشارکت داریم. پدر الگو ، مشوق و حامی ما بود روحش شاد و یادش گرامی باد.

 ۲۹ مرداد ۱۴۰۱

www.ulkamiz.ir


نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

  1. الله رحمت ادسن
    از درگاه ایزد منان برای آن مرحوم مغفور ، رحمت و غفر ان الهی و برای جنابعالی و خانواده محترم ، صبر جمیل و اجر جزیل مسئلت می نمائیم.

    ان شا الله همه ی ما بتوانیم همچون ایشان در راه آبادانی و سربلندی جامعه قدم برداشته و فرزندانی مفید و خیر تربیت کنیم تا کمک رسان و دست گیر دیگران باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا