چه کتابهایی در تعطیلات نوروزی بخوانیم

پایگاه خبری اولکامیز- عایشه کر دبیر ادبیات اهل قلم دبیرستانهای گنبد و عضو شورای نویسندگان سایت اولکامیز در پاسخ به این سئوال که چه کتاب هایی را برای مطالعه در تعطیلات نوروزی پیشنهاد می کنید نوشت :
۱- چهار سخنگوی وجدان ایران (فردوسی،مولوی،سعدی،حافظ)
وقتی به کتابخانه ی پدرم نگاهی انداختم متوجه عنوان کتاب شدم. کنجکاو شدم و از پدرم به امانت گرفتم تا بیشتر و دقیق تر بخوانم ودر کلاس درس بتوانم توضیحات بیشتر و مفیدتری را در اختیار دانش آموزانم در مورد این شاعران بزرگ کشورمان قرار دهم.
از دیباچه ی کتاب متوجه شدم که در واقع این کتاب از چهار تا مقاله گردآوری شده و باز نوشته ی یک سلسله سخنرانی است در باره ی چهار گوینده ی بزرگ ایران (فردوسی،مولوی،سعدی وحافظ)
این چهار گوینده می بایست در کنار هم قرار بگیرند ،به خصوص برای جلب توجه جوانان، زیرا سرگذشت ایران را در آثار خود بازتاب می دهند و سرگذشت ایران شنیدنی است.
ماموریت شعر در زبان فارسی قدری با جاهایدیگر فرق دارد. در زبان های دیگر ان را بیشتر برای تلذذ هنری می خواهند ولی ما علاوه برآن می خواهیم از آنها بیاموزیم که بوده ایم و چه بوده ایم.
چهار گوینده ی بزرگی که در این کتاب از آنها سخن گفته می شود ،نموداری از نامیرایی آتش ایران هستند. ادب فارسی در مجموع ، روبه گسایش ،روشنایی و گرمی داشته ،رو به جستجو.
در ادب فارسی آمیختگی عجیبی از شادی و اندوه دیده می شود .از یک سو در طبع ایرانی شادی و بهار است. از سوی دیگر زندگی او خالی از چاشنی اندوه نبوده است . چه شاهنامه و چه سایر کتابها گواه آنند.
امیدوار باشیم که با تغییر دیدگاه ، بتوان مسیر اندوه را برگرداند .ابوسعید ابوالخیر می گفت:
آن همه اندوه بود واین همه شادی
آن همه گفتار بود واین همه کردار
کردار را در یابیم .
باید گفت که ایرانی در تمام این دوران با ادب فارسی تسلای خاطر یافته .
این بیت مسعود سعد که برای خود گفت تا حدی شامل بسیاری از مردم این کشور نیز می شود:
گیتی به درد و رنج مرا کشته بود اگر
پیوندعمرمن نشدی نظم جانفزای
کتاب های دیگری که برای مطالعه در ایام تعطیلات نوروزی انتخاب کردم از نویسنده ی بزرگ معاصر جلال آل احمد همسر سیمین دانشور هست. به خاطر علاقه ی که به نوشتن دارم دوست داشتم با افکار و ویژگیهای نثر نویسی جلال آل احمد آشنا شوم و بهره ببرم برای همین چهار تا از داستانهای ارزشمند این نویسنده و روشنفکر معاصر را به نام های :
۱_سرگذشت کندوها
۲_سه تار
۳_نفرین زمین
۴_نون والقلم
را از کتابخانه ی عمومی شهر به امانت گرفتم تا در اوقات فراغت ایام نوروز مطالعه کنم .
ویژگیهای نثرجلال آل احمد به طور کلی تلگرافی ،شلاقی،عصبی ،پرخاشگر ،حساس،دقیق،تیزبین،صریح،صمیمی،منزه طلب ،حادثه آفرین ،فشرده ،کوتاه،بریده ودر عین حال بلیغ است ودارای نثربرون گرا است.
جلال آل احمد با استفاده از دو عامل نثر کهن فارسی و نثر نویسندگان پیشرو فرانسوی به نثر خاص خود دست یافته است.
www.ulkamiz.ir