مطالب ویژه

گپ و گفتی با دکتر کلته در باره ی گروه ۱۴۲۰ گنبد

 اولکامیز-  اخیر  در فضای مجازی به همت جمعی از دلسوزان و دغدغه مندان شهرستان گنبد گروه هم اندیشی و تبادل نظر ۱۴۲۰ راه اندازی شد.  به همین مناسبت با دکتر ابراهیم کلته یکی از فعالین این گروه توسعه محور در ابن باره مصاحبه ای انجام دادیم که در پی می خوانید: 

سلام دکتر شما در گروه مجازی گنبد ۱۴۲۰ چه مسئولیتی دارید ؟     

بنده یکی از مدیران گروه هستم.

چه شد که این گروه را راه اندازی کردید؟

مهندسین مشاور طرح و منظر به عنوان مشاور تهیه کننده برنامه راهبردی – عملیاتی شهر و شهرداری گنبد این گروه را باز کرد تا بتواند از طریق آن  پلی بین گروهها، نهادها و آحاد مردم شهر گنبد با گروه تهیه کننده برنامه برقرار کند. در این گروه مردم می توانند با در نظر گرفتن منافع عمومی شهر و شهرداری ضمن بر شمردن قوتها و ضعفهای موجود، ویژگی های شهر خود در آینده را برای گروه ارسال و همچنین تصویر آینده این شهر را بازنمایی کنند.

در طرح راهبردی عملیاتی شهر و شهرداری ، یک برنامه ۲۰ ساله برای توسعه ی آتی شهر تدوین می شود که ۴ برنامه ی ۵ ساله را نیز در دل خود دارد. دستورالعمل تهیه ی این طرح در سال ۹۵ توسط وزارت کشور به استانداری ها ابلاغ و در بسیاری از شهرها تهیه و اجرایی شد. در استان گلستان ابتدا گرگان و در سال جاری گنبد تهیه ی این طرح را به کمک مشاور ذیصلاح شروع کردند.

مشاور تهیه کننده ی طرح در گنبد ( شرکت مهندسین مشاور طرح و منظر ) برای تهیه ی طرح علاوه بر بهره گیری از کارشناسان زبده در رشته های شهرسازی ، برنامه ریزی شهری ، معماری ، جامعه شناسی و …. ، از نظرات کارشناسان دستگاه های اجرایی زیربط و سمن ها( در قالب ۶ کارگروه تخصصی ) و نظرات مردمی استفاده می کند که گروه گنبد ۱۴۲۰ بخشی از مکانیسم جمع آوری نظرات مردمی می باشد.

هدف از تاسیس این گروه چیست ؟  

هدف گروه استفاده حداکثری از نظرات و دیدگاههای مردمی و متخصصین و صاحب نظران شهر برای استفاده در تدوین برنامه رهبردی – عملیاتی شهراست.

آیا به موضوع انتخابات شورای شهر هم ورود می کنید ؟   

نه . به موضوع  انتخابات ورود نخواهد کرد.

 اساسا تبادل نظرات چه کمکی در رشد  و توسعه شهر گنبد می کند؟  

یکی از ویژگی های این برنامه نگاه از پایین به بالا است. دانش بومی اطلاعاتی را به ما می دهد که مساعدت زیادی به تحقق برنامه ها می کند. در واقع برنامه ریزی با مردم به جای برنامه ریزی برای مردم که الان به پارادایم تبدیل شده است ، ما را ملزم به اخذ نظرات مردمی می کند. این کار از طریق نشست با مردم میسر خواهد شد که بخشی از آن بویژه در شرایط کرونایی موجود از طریق مجازی خواهد بود. البته علاوه بر آن حضور در محافل ( با رعایت پروتکل ها ) فعالین مدنی و استفاده از پرسشنامه هم ما را یاری خواهد کرد که در مجموع انعکاس نظرات شهروندان از قشرهای مختلف شهروندان ، به مشاور تهیه کننده طرح این امکان را می دهد که برنامه ی واقعگرا و مردم گرا و قابل اجراتری را تدوین کند. مضافا اینکه این گونه تبادل اطلاعات باعث هم افزایی اطلاعات شهروندان و افزایش مطالبات و رشد فرهنگ شهروندی خواهد گردید.

از نظر توسعه شهری گنبد را چگونه ارزیابی می کنید؟

شهر گنبد از نظر شبکه شهری به عنوان قطب شرق استان تعریف شده است و بعضی از خدمات برتر را به کل شرق استان ارائه می کند. ولی از نظر فرهنگی حوزه ی نفوذ آن وسیع تر بوده و تا بندرترکمن و کوموش دپه می رسد. این ویژگی ، موقعیت ممتازی را به گنبد می دهد که استفاده ی بهینه از آن می تواند موجب بالندگی این شهر شود. لذا ظرفیت های زیادی در توسعه ی این شهر وجود دارد. ولی باید توجه داشته باشیم که صرف قابلیت کافی نیست. مشارکت ، همدلی و پشتکار سه عنصر بسیار مهمی هستند که موتورهای توسعه ی شهر را روشن خواهند کرد . لذا ما همگی باید در این راستا تلاش کنیم و در این بین نقش فعالین مدنی و فرهنگی بسیار تعیین کننده است.

مهمترین موانع توسعه متوازن شهر گنبد چیست ؟    

من در بحث های گنبد ۱۴۲۰ هم تاکید داشتم که ما باید گنبدی باشیم. اقوام و طوایف نقش های یک فرش زیبا هستند که در کنار یکدیگر فرش زیبایی به نام گنبد را می سازند. اگر وفاق اجتماعی بالا باشد و همه به عنوان یک گنبدی فکر کنیم ، می توانیم فارغ از هر چیز دیگری به توسعه ی موزون شهر دست بیابیم. البته ناموزونی نسبی در شهر یک امر اجتناب ناپذیر بوده و به یک توسعه ی کاملا متوازن در مناطق مختلف شهری امر دست نیافتنی است ولی این امر هم باید در حد آستانه های قابل قبول باشد.

به نظر شما چه عواملی می تواند در توسعه شهر گنبد موثر باشد  ؟    

گنبد در طی دهه های اخیر از یک شهر کشاورزی به یک شهر تجاری گذر کرده است. اگر این شهر نقش بازرگانی را متقبل می شود حتما پتانسیل این کار را دارد که آن را پذیرفته است. دقت کنیم که این نقش به گنبد داده نشده بلکه خودش آن را به دست آورده است. یعنی مجموع موقعیت این شهر برای نقش بازرگانی مناسب است که به طرف آن میل کرده است. پس شهر دارد به ما می گوید که من این توانایی را دارم. لذا در درجه ی اول روی زیرساخت های این بخش کار شود . به هممین ترتیب باید روی موسسات دانش بنیان و آموزش در بخش بازرگانی کار شود. یکی از مواردی که مرتب تاکید می شود ، جذب سرمایه است. ولی به قول دیوید هاروی سرمایه مانند آب جاری که به سمت نقاط پست می رود ، به نقاط مساعد سرمایه گذاری می رود. بنابر این شرایط  جذب سرمایه را باید مناسب کرد. همه ی اینها بر می گردد به توسعه دادن زیرساخت ها.

یکی از موارد دیگر هم توسعه فرهنگ شهروندی است. فرهنگ هم یکی از همان زیرساخت هاست. ما در صورت فرهنگ سازی است که می توانیم تهدیدها را به فرصت تبدیل کنیم و البته عکس این قضیه هم صادق است. در صورت رها کردن این بخش ممکن است فرصت های ما تبدیل به تهدید شوند.

www.ulkamiz.ir

 

 

 

 

 

 


نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا