یادداشت

انتخابات مجلس یازدهم ،انتظارات و ‌عملکردها (بخش اول )

پایگاه خبری اولکامیز – احمد ایگدری : تا چند روز آینده از زمانی که حوزه های انتخابیه نمایندگان خود را شناختند یک‌سال میگذرد و این در حالی است که با توجه به شرایط اقتصادی و اجتماعی کشور در سال۹۸،دسته بندی نیروهای سیاسی و انشقاق و چند دستگی که در درون دو‌ طیف اصلی موجود در کشور ( اصلاح طلبان و اصول گرها) بوجود آمد انتخابات دوم اسفند ۹۸ را با انتخابات ادوار گذشته از جهات مختلفی متمایز کرده بود.

گذشته از عملکرد شورای نگهبان که در هر دوره ی انتخابات با نظارت استصوابی خود باعث ریزش کاندیداهایی عموما با گرایش فکری و سیاسی اصلاح طلبانه میشد در دوره ی یازدهم عملکرد شورای نگهبان یک وجه بارز دیگری نیز داشت ، اینکه شورای نگهبان در جهت ایفای نقش استصوابی خود تعدادی از کاندیداهایی که در دوره ی قبل عنوان و سمت نمایندگی را نیز یدک می کشیدند علیرغم تایید صلاحیت آنان در چهار سال گذشته این بار کارنامه ی اعمال و صلاحیت آنها را مورد تأیید قرار نداد ، دلیل یا دلایلی که برای این عدم تایید صلاحیت توسط سخنگوی شورای نگهبان عنوان شد ,شوربختانه اقتصادی بود به این معنا که این نمایندگان در دوران نمایندگی با استفاده از رانت نمایندگی مبادرت به اخذ تسهیلات اقتصادی و زد و بندهای مالی کرده بودند.

امری که شاید برای چندمین هزار بار اعتماد عمومی جامعه را از تخلفات آشکار و پنهان صورت گرفته توسط مسوولین نظام (در هر سه قوه )دچار تزلزل و تشکیک قرار می داد.
هر چند تعدادی از این نمایندگان رد صلاحیت شده، علت رد صلاحیت خود را مربوط به مواضع اتخاذی خود در مورد مسایل جاری در کشور و دلایل سیاسی میدانستند اما وجه بارز اقتصادی از نگاه عمومی جامعه با توجه به ذهنیت عمومی جامعه از فسادهای گسترده ی موجود در سیستم اداری کشور پررنگ تر می نمود.

در این مقال سعی بر آن شد تا ضمن تحلیل عوامل شکل گیری مجلس یازدهم با شاکله ای این چنین که با گذشت قریب به یک سال از زمان مشخص شدن وکلای آن همیشه روغن ریخته شده را نذر امامزاده کرده و بر خلاف تمام وعده ها و اصلاحاتی که در ساختار نظام اقتصادی کشور به موکلین خود داده بودند اوضاع اقتصادی و معیشتی مردم کمافی السابق نابسامان است بصورت مصداقی مصادیقی از عملکرد مجلسیان که از نظر افکار موکلین مردود و برخلاف وعده های انتخاباتی آنان بود را مورد کنکاش و واکاوی قرار می دهیم .

بطور خلاصه اهم دلایل در پروسه ی شکل گیری مجلس یازدهم را میتوان :

۱-در همه ادوار گذشته انتخابات، نظارت استصوابی شورای نگهبان- نگارنده در بعضی از حوزه ها موافق ورود و‌دخالت آنان است -باعث عدم مشارکت سیاسی و اجتماعی طیف های گوناگون فکری میشوند چرا که ورود تعدادی از این طیفها در عرصه های سیاسی منافی با مبانی اعتقادی نظام اسلامی دارد. اما در انتخابات ۹۸ قلع و قمع نیروها و طیف هایی با- وجود اعتقاد به مبانی اسلامی- اما با گرایشات مختلف فکری شدت و حدت بیشتری داشت عملکردی که حاصل آن چیزی نبود جز قهر سیاسی و اجتماعی عده ی کثیری از رای دهندگان و به تبع آن ورود کاندیداهایی با افکار سیاسی و اجتماعی تقریبا یک دست.

۲- اوضاع اجتماعی و سیاسی روزهای انتخابات اسفند ۹۸ و ماه‌های قبل از آن نشان میدهد گفتمان غالب آن روزهای انتخابات تحت تاثیر جو اجتماعی و سیاسی کشور قرارگرفته بود مولفه هایی که ضمن اینکه بستر حوزه ی اقتصاد را تشکیل می دهند هر گونه عدم ثبات در آن، حوزه ی اقتصاد را به شدت متأثر میکند.

اقتصادی که با خروج آمریکا از برجام و سیطره ی دلار این کشور بر اقتصاد جهانی کوچکترین دشمنی یا اخم سیاسی دولتمردان آن باعث وقوع سونامی ورشکستگی در اقتصاد نحیف و لاغر ایران شد که اساس بودجه عمومی آن بر فروش نفت استوار بود.

۳- ناکارآمدی دولتمردان و عدم برنامه ریزی و‌ دور اندیشی سیاسی آنان در فاصله ی برجام تا خروج امریکا از آن در مواجهه با تاثیرات جانبی تحریم ها ،در کنار اختلاس‌های گسترده ی اقتصادی که اشخاص حقیقی و حقوقی دولتی و غیر دولتی مرتکب می شدند بر نابسامانی موجود در اقتصاد کشور افزوده بود.

۳- در این اوضاع اقتصادی که فشار ناشی از تحریم تا عمق استخوانهای مردم نفوذ کرده بود البته منهای دولتمردان و مسوولین ،طیفی از درون جریان اصول گراها و اصلاح طلبانی که بیشتر نام اصلاح طلبی را یدک می کشیدند در سپهر سیاسی و اجتماعی ایران ظهور یافتند که با استفاده از شرایط نابسامان اقتصادی بوجود آمده با شعار بازگشت به آرمانهای اصیل انقلاب و بنیانگذار کبیر آن برای خود نفشی منجی گونه ترسیم کردند و با تزریق این افکار به جامعه که با راهیابی خود به مجلس حلال تمام مشکلات اقتصادی مردم خواهند شد و با ادبیاتی پوپولیستی و با خلط مناصب تقنینی و اجرایی نزد افکار عمومی ناامید از تحول، خود را مجری آینده طرحهای متحول کننده ی اقتصادی در کشور جلوه دادند که می‌توانند با تغییر وضع موجود خرق عادت کنند .

www.ulkamiz.ir


نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا