مطالب ویژه

زندگینامه استاد سبحان بردی آخوند شیرمحمدلی

قناعت، تقوی و پرهیز از تملق از صفات بارز ایشان بود

پایگاه خبری اولکامیز- شامگاه دوشنبه هجدهم اسفند ماه سبحان بردی آخوند شیرمحمدلی یکی از روحانیون نسل قدیم ترکمن صحرا در ۸۹ سالگی ( به حساب شمسی ) به دیار باقی شتافت. زندگی نامه این عالم ربانی و روحانی اهل سنت را به قلم شاگرد فاضلش استاد رجب محمد آخوند کسلخه در ذیل می خوانید :

موطن اصلی ، ولادت و نسب:

استاد سبحان بردی آخوند فرزند عطاجان از طایفه یموت تیره شیرمحمدلی به سال ۱۳۱۰ در شهرستان گنبدکــاووس در خـــانواده‌ای متـدین متولد شد.

دوران تحصیلات و اساتید:

استاد از اوان نوجوانی جهت کسب علم و معرفت به مکتب ارازقلیچ ملا (تکه) رفت و سه سال در محضر ایشان تلمذ کرد. سپس روح تشنه خود را نزد ساتلیق آخوند فاضل سیراب کرد و به مدت سه سال کامل دروس مقدمات رادر محضر ایشان گذرانده است. سبحان بردی جوان همچنان که در جستجوی علم بود بالاخره نزد استاد بزرگ شتافت.

از این رو برای تکمیل علوم دینی به دیار غربت یعنی روستای اورجنلی رفت. همراه ایشان آخوند سرشتی و قلیچ مراد آخوند رنجبر و رجب طاغن آخوند نیز هجرت کردند. برای سالها بطور شبانه روزی در محضر استاد علم‌آموزی می‌کنند‌ تا این که استاد عبدالوهاب آخوند داغستانی به روستای کرند مهاجرت می‌کند.

خلوص و پرهیزکاری شیخ بزرگ و نفوذ شخصیت معنوی او در قلب طلاب چنان مقبول افتاده بود که  تمام طلاب از جمله سبحان بردی در این مهاجرت او را همراهی کردند. سبحان بردی قریب یک سال در کرند بود اما سرانجام  بخاطر دوری مسافت آن‌جا را ترک کرد و به نزد استاد عبدی آخوند نبوی نژاد شتافت.

این استاد بزرگوار در گنبد خیابان خالدنبی مسجد قربان یازحاجی سکونت داشت. سبحان‌بردی قریب ۳ سال شاگردی ایشان را کرد تا اینکه خبر آمدن شیخ ” عبدالوهاب داغستانی ” در شهر پیچید.

استاد گرانقدر عبدالوهاب داغستانی دو باره از کرند به گنبد هجرت کرده و در مسجد نورجق آخوند طلابی مستقر شده و تدریس را آغاز کرده بود.

سبحان بردی آخوند که از مدتها دلتنگ استاد بود دوباره به نزدش شتافت و در مکتب او حاضر گردید. سرانجام بعد از چندین سال تلاش و کوشش نهایتا در سال ۱۳۳۷ همراه چندین طلبه از جمله : ۱- عبدی آخوند سلیمان پور ۲- خوجم آخوند ایگدر ۳- عاشور آخوند ایگدر ۴- آمان قلیچ آخوند ایگدر ۵- خوجه دوردی آخوند غراوی ۶- مخم آخوند تکه ۷- سعدآقه آخوند سید ۸- تاشلی آخوند کمتری ۹- بردی قلیچ آخوند و تعداد دیگری از طلاب فارغ التحصیل می شوند.

دوران پس از فارغ التحصیلی:

استاد سبحان بردی آخوند بعد از فارغ التحصیلی امامت مسجد سلاتلیق آخوند را عهده‌دار می‌شود. ایشان در کنار ارشاد خلق و رسیدگی به امور دینی مردم، جهت امرارمعاش به کارهای اقتصادی می‌پردازد. در سال ۱۳۴۹ استاد عبدالوهاب داغستانی با پیشنهاد بابا آخوند سرشتی و سبحان بردی آخوند به همراه چندین طلبه در مسجد ساتلیق حضور پیدا می‌کند‌ و سنگ بنای حوزه ساتلیق آخوند گذاشته می‌شود.

سبحان بردی آخوند دوشادوش عالم ربانی و جلیل‌القدر بعنوان کمک مدرس به امر تدریس مشغول می‌گردد. این توفیق سال‌ها به درازا می‌کشد بطوری که طی چندین مرحله شاهد فارغ‌التحصیلی طلاب هستیم. از قضا استاد عبدالوهاب داغستانی در اواخر عمر تصمیم می گیرد تا به روستای اورجنلی  هجرت کند.

بنابراین در سال ۱۳۶۸ حوزه ساتلیق آخوند را بر عهده سبحان بردی آخوند و الیاس آخوند سپاهی می‌سپارد. از این رو استاد سبحان بردی امر تدریس را با جدیت بیشتر ادامه می دهد و طلاب زیادی توسط مکتب ایشان فارغ التحصیل می‌گردند. در حال حاضر تعداد ۲۰ طلبه بصورت شبانه روزی و چندین طلبه بصورت پاره وقت مشغول آموزش دینی هستند.

استاد سبحان بردی آخوند علاوه بر تدریس در مسجد آخوند طلابی، خطابت نماز جمعه را به سفارش نورجق آخوند طلابی به عهده گرفته و چندین سال بعنوان خطیب نماز جمعه برای مردم گنبد وعظ و ارشاد دینی مبذول می‌دارد. علاوه بر آن در نمازهای عیدین بعنوان یکی از خطیبان مذهبی مردم را به امر دین تشویق و ترغیب می کند.

استاد سبحان بردی آخوند خطابت جمعه را تا سال ۱۳۸۴ برعهده داشت تا اینکه در این سال موضوع اجتماع وحدت ‌آفرین علمای اهل سنت  در مصلی بزرگ اهل سنت گنبد پیش می‌آید از این رو تاکید بر بهره‌جویی از علمای دیگر نیز گذاشته می‌شود.

سفرهای خارجی:

استاد دوبار به خانه خدا جهت ادای فریضه الهی سفرکرده است.

ویژگی‌های استاد سبحان بردی آخوند:

ویژگی‌های این انسان سخت‌کوش و اهل علم و معرفت زیاد است لیکن جهت تلخیص در نوشتار به چند مورد بسنده می‌شود:

۱- اهل تحقیق و تدریس بود.

۲- مبارزه با خرافات و بدعتهای زمانه در اولویت او قرار داشت.

۳- قناعت و تقوی و پرهیز از تملق و همچنین رک بودن از صفات بارز ایشان بود.

۴- اهمیت ندادن به زرق و برق مادیات دنیا در زندگی استاد کاملا مشهود بود.

۵- او مقید به شجاعت و نترس بودن در امر دین بود.

 ازدواج و حاصل آن:

حاصل ازدواج استاد سبحان بردی آخوند ۵ دختر و یک پسر بنام “قاقاجان “بود. قاقاجان دیپلمه و فارغ‌ التحصیل از حوزه پدری است. ایشان اکنون در کنار پدر به فعالیتهای دینی مشغول‌اند. تمام فرزندان استاد متاهل بوده و تشکیل خانواده داده‌اند.

استاد عبدالوهاب داغستانی         

استاد سبحان بردی آخوند شیرمحمدلی

 شاگردان  استاد سبحان بردی آخوند شیرمحمدلی

اولین گروه در سال ۱۳۷۴ هجری شمسی آخوند شدند.

ردیف نام و نام خانوادگی نام پدر ساکن
۱

۲

۳

شریف آخوند خجسته

عبدالکریم آخوند زاهدی

احمدآخوند خانی

طاغن دردی

حسین

دوردی

روستای گرکز کلاله

روستای جرگلان

روستای تمرقره قوزی

 

دومین گروه در سال ۱۳۸۴ هجری شمسی آخوند شدند.

ردیف نام و نام خانوادگی نام پدر ساکن
۱

۲

۳

بایرام آخوند شایگان

عبدالباسط آخوند قلیچی

عبدالغفارآخوند سعدی شیخی

نوروز

عبدالغفورآخوند

ملی آخوند

روستای قره تپه شیخ

روستای صوفیان

روستای صوفیان

 

سومین گروه در سال ۱۳۸۷ هجری شمسی آخوند شدند.

ردیف نام و نام خانوادگی نام پدر ساکن
۱

۲

۳

قاقاجان آخوند شیرمحمدلی

اسدالله آخوند شیرمحمدلی

سیدجان آخوند زاهدی

استاد سبحان بردی آخوند

ارازبردی

عبدالکریم آخوند

شهرستان گنبد

شهرستان گنبد

جرگلان

www.ulkamiz.ir


نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا