مطالب ویژه

تبعیض در پذیرش دانشجو در دانشگاه فرهنگیان گلستان / مجمع نمایندگان استان ورود کند

پایگاه خبری اولکامیز – لطیف ایزدی : کنکور سال ۱۳۹۹ در استان گلستان حاشیه ساز شد. پس از انتشار دفترچه کنکور و تغییر ایجاد شده در سهمیه بندی دانشگاه فرهنگیان گلستان ، بسیاری از خانواده ها در شهرستان های آق قلا ، بندرترکمن و گمیشان  نگران آینده فرزندان خود شدند. چرا که احساس میکردند حق عزیزانشان ضایع می شود. آنها در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی دغدغه ها و اعتراضات خود را اعلام کردند تا بلکه گوش شنوایی باشد و مشکل مرتفع شود ولی کو گوش شنوا ؟ سزانجام نتایج کنکور اعلام شد و بسیاری از داوطلبان آق قلایی ، بندرترکمنی و گمیشانی که استحقاق داشتند به دلیل نابرابری ایجاد شده از دانشگاه فرهنگیان جا ماندند و بدینگونه دردی بر دردها افزوده شد.

*رقابت نامتوزن داوطلبان در عرب گلستان

داستان از این قرار بود که اداره کل آموزش و پرورش گلستان در جذب دانشجویان دانشگاه فرهنگیان بدون ادله کارشناسی منطقی و به نفع مرکز استان و دو شهرستان دیگر اقدام نموده و عملا دیوار بی اعتمادی، یاس و نا امیدی را در بخش قابل توجه از جمعیت استان بویژه نسل آینده ساز،  بنا نهادند. با این تصمیم نادرست غرب گلستان به دو منطقه ترکمن نشین و فارس نشین بلوک بندی شد و عملا حق دانش آموزان پرتلاش و مستعد بندرترکمن ، آق قلا و گمیشان نادیده گرفته شد و داوطلبان گرگان ، کردکوی و بندرگز به نوعی از رانت ( تغییر بوم بندی ) بهره مند شده و در شرایط  بهتر و مطلوبتری با شانس افزون تری برای قبولی در دانشگاه فرهنگیان قرار گرفتند. و بدین ترتیب رقابت نامتوازن ایجاد شد. در این رویداد تلخ، سئوال اساسی این است : چرا حق دانش آموزان کنکوری سه شهرستان ترکمن نشین تضییع شد ؟ مگر مبنا بر میزان رتبه و سطح علمی داوطلبان نیست؟!

*آمار غیر رسمی قبول شدگان در دانشگاه فرهنگیان

با تحقیقات میدانی به عمل آمده ، آمار دانش آموزان قبول شده در دانشگاه فرهنگیان در کنکور امسال به تفکیک شهرستان به شرح ذیل می باشد. البته این آمار غیر رسمی بوده و در  هیچ جایی منتشر نشده است:

گنبد ۵۹ نفر

گرگان ۵۴ نفر

کلاله ۴۹ نفر

علی آّباد ۴۴ نفر

آزادشهر ۴۰ نفر

مراوه تپه ۲۶ نفر

بندرترکمن ۲۴ نفر

مینودشت ۲۱ نفر

آق قلا ۱۹ نفر

بندرگز ۱۹ نفر

گمیشان ۱۸ نفر

رامیان ۱۲ نفر

کردکوی ۹ مفر

گالیکش ۹ نفر

*بلوک بندی غرب استان در تقابل با انسجام و اتحاد اقوام است

حمید آخوندی از بندرترکمن اولین کسی بود که به این بی عدالتی با نوشتن مطلبی در فضای مجازی واکنش نشان داد. در بخشی از آن آمده است: ”  در سال های قبل سهمیه رشته های اولویت دار درشش شهرغرب استان گلستان به طور مشترک در نظر گرفته می شد. این روند انتخاب کاملا عادلانه ، منصفانه و رقابتی بوده است. چرا که با توجه به نزدیکی بسیار نزدیک این شهرها به یکدیگر، دانش آموزان شرکت کننده در کنکور سراسری بر اساس رتبه و در واقع بر اساس نمره علمی و شایستگی و لیاقت به طور عادلانه  برگزیده می شدند. هیچ یک ازاولیا و دانش اموزان این شهرها از چنین روند انتخاب عادلانه شاکی نبودند. اما ناگهان متوجه شدند که شهرهای غرب استان را هم به دو بخش تقسیم نمودند. گرگان، کردکوی و بندرگز از یک سو و آق قلا، گمیشان و بندرترکمن در سوی دیگر. این بلوک بندی غرب استان به دو بخش فارس نشین و ترکمن نشین خود نوعی نگاه واپسگرایانه  و جانب دارانه و در تقابل با تفکر انسجام و اتحاد تمام اقوام و مناطق ایران بزرگ است.

*کی هستی و در کجای استان زندگی می کنی؟

این نویسنده فرهنگی تاکید کرد : در این تصمیم نادرست و عجولانه و غیرمنصفانه سهمیه سه شهرستان آق قلا، گمیشان و بندرترکمن بسیار کمتر از سه شهرستان دیگر غرب استان در نظر گرفته شده است با این تصمیم، ملاک انتخاب بهترین دانش آموزان برای مراکز تربیت معلم نه رتبه های برتر استانی و نه موفقیت در کنکور سراسری و کسب نمره های علمی در بزرگترین آزمون سراسری کشور است ، بلکه با لحاظ فاکتورهای غیر کمی و غیرقابل سنجش همانند منطقه محل زندگی ، محل تحصیل و در واقع براین اساس است که «کی هستی و در کجای استان زندگی می کنی؟» است. ” نسبت به گزینش دانشجو اقدام شد.

* خانواده های دانش آموزان نامه سرگشاده نوشتند

پس از آن اعتراضات و انتقادات در شبکه های اجتماعی ادامه یافت و گسترده تر شد تا اینکه در هفته های اخیر باز جمعی از اولیای دانش اموزان در غرب ترکمن صحرا، شکوه و دل نگرانی خود را با انتشار نامه ی سرگشاده بیان نموده و خواستار پاسخگویی احسان گوهری مدیر کل آموزش و پرورش گلستان و مدیران آموزش و پرورش آق قلا ، بندرترکمن و گمیشان شدند.

*پیامدهای منفی یک تصمیم غلط

والدین دانش اموزان تبعات و پیامدهای ناعادلانه این تصمیم و اقدام مایوس کننده را چنین برشمردند: ” اول  ـ بسیاری از دانش آموزان سه شهر آق قلا، گمیشان و بندرترکمن با وجود کسب رتبه هایی خوب (بین هزار تا دو هزار) در مراکز تربیت معلم پذیرش نشدند اما دانش آموزان گرگانی و دو شهر دیگر با کسب رتبه های بیش از سه هزار و چهار هزار و حتی هفت هزار قبول شدند و در مراکز تربیت معلم هم اکنون دانشجو هستند. کجای این مسئله با مبانی عدالت طلبانه اسلام و شایسته گزینی مطابقت می کند؟

دوم – اگر بر اساس بررسی های علمی و آماری این شهرها به همین مقدار اندک معلم در شهرهایشان نیاز داشته باشند پس چرا معلمان زیادی از گرگان و سایر شهرهای استان در آق قلا، گمیشان و بندرترکمن و سیمین شهر خدمت می کنند؟ چرا هر سال تعدادی زیادی از نیروهای تازه استخدام شده روانه این شهرها و حتی روستاهای دورافتاده این شهرها می شوند؟ ”

* با وجود نمره های بالا محروم شدند

” سوم ـ در شهرهای آق قلا، گمیشان و بندرترکمن همانند سایر شهرهای استان، دانش آموزان نخبه و اهل سعی و تلاش، با زحمت زیاد و هزینه فراوان و با امید به آینده، در آزمون سراسری شرکت کردند و رتبه های بسیار خوبی هم آوردند. اما با این تصمیم ناعادلانه، ناامید شده اند زیرا رقیبان آنها در گرگان و دو شهر دیگر با رتبه های بسیار کمتر قبول شدند و آنها را با وجود کسب نمره های لازم و برتر از حق مسلم خویش محروم گردیدند.

چهارم ـ آیا مسئولان این تصمیم نابخردانه در برابر وجدان خود و محکمه عدل الهی خود را مقصر و پاسخگو خواهند بود؟ و از دانش آموزان نخبه ذی حق دلجویی و عذرخواهی خواهند کرد؟ ”

*نگاه قومیتی ممنوع

” پنجم – با عنایت به پیامدهای ناگوار روحی و روانی رویه گزینش دانشجو در کنکور سال ۱۳۹۹، ضرورت دارد قبل از برگزاری آزمون سراسری سال ۱۴۰۰ و قبل از انتشار دفترچه راهنمای انتخاب رشته ها و تعیین سهمیه بومی شهرستان ها نسبت به اصلاح تصمیم فوق و ادغام سهمیه بومی شش شهرستان کما فی السابق و به برگشت به روال سابق، اقدام عاجل و فوری به عمل بیاورند تا گزینش دانشجو برای مراکز تربیت معلم تنها با ملاک های کَمی نمره علمی و کسب رتبه های برتر در یک رقابت علمی و بدون هیچ گونه نگاه قومیتی و منطقه ای صورت گیرد، چرا که این شش شهرستان با فاصله کمتر از نیم ساعت، سال های سال در کنار هم در کمال مودت و دوستی زندگی می کنند و تعیین مرز خودساخته و بلند کردن دیوار تفرقه و بی اعتمادی بین آنها برخلاف دیدگاه مسئولان ردۀ بالای کشوری و منویات مقام معظم رهبری است که همواره بر اتحاد اقوام و رسیدگی به مناطق محروم تأکید داشتند. ”

* به ضرر دانش آموزان ترکمن شد

اولکامیز این معضل  را با  یکی از استادان  دانشگاه در میان گذاشت. او که خواست نامش اعلام نشود گفت : سالها در دانشگاه تدریس کردم ولی اینگونه ندیدم . رتبه های فرزندان ما خوب است و می توانند در این مسابقه علمی خودشان را نشان دهند ولی عملا جلوی شان مانع گذاشته شد. همچنین باید بگویم در شهرهای بزرگ مثل گرگان بخاطر وجود فرصت های شغلی زیاد ، استقبال برای حرفه معلمی کم است ولی در شهرهای کوچک به دلیل فرصت های کم شغلی و تعجیل برای کسب درآمد و کمک به معیشت خانوار، اشتیاق برای استخدامی به ویژه  در دانشگاه فرهنگیان زیاد است. با این سهمیه بندی علنا و عملا تعداد اندکی از فرزندان  ما در دانشگاه فرهنگیان پذیرفته میشوند.

*معنی بومی بودن متغیر است

این استاد دانشگاه تاکید کرد: دانش اموزان پشت کنکوری از بندرترکمن و آق قلا با نمره های خوب از رقابت  ماندند و دختران از نظر عاطفی آسیب دیدند این تصمیمات اساسا غیر قانونی است مسئولین که در شهرستان و استان هستند باید پاسخگو باشند چرا جلوی این تصمیم  غلط را نگرفتند و نایستادند. معنی بومی بودن متغیر می باشد اولین شرط مسافت شهرها است. بندرترکمن و کردکوی ۱۰ کیلومتر با هم فاصله ندارند ولی کردکوی و گرگان ۳۰ کیلومتر فاصله دارند با چه توجیهی  گرگان و کردکوی در یک بوم قرار می گیرند؟ بندرگز و کردکوی یک بوم ، آق قلا و بندر یک بوم قرار دادند در حالیکه ۴۰ کیلومتر با هم فاصله دارند و آق قلا باید در کنار گرگان قرار میگرفت. مدیر کل آموزش و پرورش باید پاسخگوباشد

*عدالت آموزشی کجاست ؟

این موضوع را از یک فرهنگی آق قلایی جویا شدیم .او گفت : برای من جای سئوال است که واقعا عدالت آموزشی کجای این مسئله قرار دارد؟ از نمایندگان استان گلستان به ویژه منتظری ، سنگدوینی ، ایری و شادمهر درخواست می کنم که هر چه زودتر به این مشکل ورود کنند و جلوی این قانون شکنی آشکار را بگیرند. تصمیمی که در آن نخبه ها به کنار زده می شوند و عملا ملاک رتبه و نمره داوطلبان  به کنار گذاشته میشود .

*تقسیم بندی قبلی منطقی و عادلانه بود

فرهنگی دیگر از گمیشان اظهار داشت: قبلاً در کنکور سراسری در بحث دانشگاه فرهنگیان ، دانش آموزان استان گلستان به سه بوم تقسیم می شدند :

بوم یک – گرگان ، آق قلا ، گمیشان ، بندرترکمن ، بندرگز ، کردکوی

بوم  دو – علی آباد ، رامیان ، آزادشهر ، مینودشت

بوم  سه – گنبد ، گالیکش ، کلاله و مراوه تپه

امسال متاسفانه بوم یک را به دو قسمت تقسیم کردند که دقیقا تضییع آشکار اتفاق افتاد که این را مسئولین نیروی انسانی و طرح و برنامه اداره‌ کل باید جواب دهند. تقسیم بندی قبلی منطقی و عادلانه بود چون بر مبنای رتبه صورت می گرفت. این که بچه های گمیشان و بندرترکمن و آق قلا در سال های گذشته در دانشگاه فرهنگیان بیشتر قبولی می دادند، بیشتر سهمیه خدمتی گرگان را قبول می شدند یکی از عوامل تغییر سهمیه بندی بوده است.

*مجمع نمایندگان استان در مجلس ورود کند

ضرورت ورود مجمع نمایندگان استان گلستان به ویژه مهندس ایری نماینده غرب گلستان ، آقایان  منتظری و سنگدوینی نمایندگان گرگان و آق قلا  و همچنین دکتر شادمهر بعنوان عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در مورد این مسئله احساس میشود . می طلبد که وکلای ملت جلوی این قانون شکنی و بدعت کنکوری را بگیرند.

* احسان گوهری پاسخگو باشد

در این موضوع حساس در درجه اول مدیر کل آموزش و پرورش استان گلستان پاسخگوست که چرا این نابرابری علمی آموزشی اتفاق افتاد ؟ انتظار می رود که آقای احسان گوهری شفاف سازی کنند و پاسخ دهند که چرا سهمیه بندی سنوات قبلی تغییر یافت و آیا در صدد جبران و اصلاح  اشتباه فاحش بر خواهند آمد ؟

* مدیران آق قلا، بندرترکمن و گمیشان چه جوابی دارند؟

نکته ای که نباید به سادگی از کنارش گذشت این است که مدیران آ. پ  آق قلا ، بندرترکمن و گمیشان که از این تغییر نابرابر حتما اطلاع داشتند ولی چرا از حقوق دانش آموزان شهرستان دفاع نکرده اند؟ اساسا چه اقدامی در این رفع این معضل انجام داده اند؟ چه جواب منطقی و اقناعی به مردم منطقه دارند؟ اینها هم در کنار مدیر کل گلستان باید پاسخگوی افکار عمومی و والدین دانش اموزان باشند.

*در چله دوم انقلاب بذر تشویش و تبعیض نکاریم

در پایان این گزارش سخن عباس عبدی تحلیلگر کشورمان را به مسئولین یادآور میشوم : ” آنچه که مثل خوره در حال پوک کردن جامعه ما از درون است، نه فقر است و نه حتی فساد، بلکه ریشه همه اینها تحقیر و تبعیض است. ” بنابراین از تبعیض بپرهیزیم . اگر نمی توانیم برای دانش آموزان، جوانان آینده ساز کشور آنطورکه باید عدالت آموزشی برقرار کنیم ، بگذارید بر اساس دانایی و توانایی علمی خویش برای دستیابی مطلوب خویش در یک آزمون رقابتی شرکت نمایند و پاداش شایستگی خویش را کسب نمایند و با بلوک بندی ساختگی مانع از تقویت روح دوستی و تقرب آنان نشویم. بگذاریم در چله دوم انقلاب، نهال دوستی ، دلبستگی بین جوانان وطن تنومند گردد و با بلوک بندی خودساخته و اعمال سازکارهای سلیقه ای وغیر کارشناسی بذر تشویش ، تبعیض و دل نگرانی در بین فرزندان این مرز و بوم نکاریم !

دهم بهمن ماه ۱۳۹۹

www.ulkamiz,ir


نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا