گزارش

طنین صدای بی صدایان

گزارش سفر ریس جمهور به سیستان و بلوچستان

پایگاه خبری اولکامیز – روزنامه اعتماد نوشت: دیپلماسی عمومی مشفقانه و تعاملی رییس‌جمهور که پیش از این در جریان سفرهای خارجی و در جریان دیدار از اقلیم کردستان و بصره و…ظهور و بروز پیدا کرده بود، این ‌بار در داخل کشور در سرزمین نخل و آفتاب و مردمان زحمتکش و خونگرم سیستان و بلوچستان به عینه مشاهده شد.
زمانی که در جریان دیدارهای مردمی و سخنرانی‌های پزشکیان، ناگهان صدایی از میان جمعیت با گویش زیبای مردم شرق کشور شنیده می‌شد که از رییس‌جمهورشان می‌خواستند، سیستان و بلوچستان را فراموش نکنند؛ مردمی که برای نخستین‌بار مطالبه آنها برای بهره‌مندی از استانداری از میان اهل تسنن در دولت چهاردهم محقق شده بود و مردی از میان خود را در راس هرم اجرایی استان مشاهده می‌کردند.
زمانی که رییس‌جمهور دوشادوش استاندار اهل تسنن راهی سالن می‌شد مردم هم برای رییس‌جمهورشان دست تکان می‌دادند و هم به استاندارشان می‌بالیدند و رییس‌جمهوری که با لبخند به لب و نگاهی مهربان حرف‌ها و درددل‌ها و گلایه‌های مردم منطقه را می‌شنید و قول مساعدت و پیگیری مطالبات‌شان را می‌داد.
اساسا مگر می‌شود که ساعاتی در کنار این مردم مهربان بود و در حال و هوای آنها نفس کشید و از یادشان برد. این‌گونه شد که دولت وفاق استان سیستان و بلوچستان را به عنوان مقصد نخستین سفر استانی خود برگزید تا نشان دهد، جمله «صدای بی‌صدایان باشیم» که رییس‌جمهور بارها بر آن تاکید کرده است، تنها یک شعار نیست. پزشکیان حتی از فرصت‌های میان نماز و ناهار خود هم می‌زد تا فرصت بیشتری برای گفت‌وگو با مردم، فعالان اقتصادی، نخبگان و علمای استان داشته باشد.
آثار محرومیت‌ها، تبعیض‌ها، نداری‌ها و کمبودها هم در صدای مردم و هم در سیمای آنها هویدا بود. مردمی که برخی سوءمدیریت‌ها و سوءتدبیرهای گذشته باعث گلایه‌ها و دلگیری‌های آنها شده بود و جمعه‌های دلگیری برای آنها ساخته بود. اما پزشکیان راهی این سفر شد تا بر زخم‌های گذشته مرهم نهد و از دورنمای روشن آینده سخن بگوید.
برگه‌های تفاهمنامه‌ها یکی‌یکی امضا و قراردادهای رشد استان منعقد شدند تا چشم‌انداز توسعه در استان سیستان و بلوچستان ترسیم و گام‌های اجرایی آن آغاز شود.
سفری که در آن مجموعا ۳۹ تفاهم نامه به امضا رسید که حاصل آن ۱۲۴ همت اعتبار برای سرزمین نخل و آفتاب بود.در این سفر محمدجعفر قائم‌پناه معاون اجرایی، محسن حاجی‌میرزایی رییس دفتر، عبدالکریم حسین‌زاده معاون توسعه روستایی و مناطق محروم، زهرا بهروزآذر معاون امور زنان و خانواده، علی ربیعی دستیار اجتماعی، حسین افشین معاون علمی و فناوری رییس‌جمهور، علیرضا کاظمی وزیر آموزش و پرورش، فرزانه صادق‌مالواجرد وزیر راه و شهرسازی، محمد اتابک وزیر صمت و عباس علی‌آبادی وزیر نیرو رییس‌جمهور را همراهی می‌کردند.
رییس‌جمهور در نخستین سفر استانی خود با صنوف، طبقات و گروه‌های مختلف اجتماعی دیدار و گفت‌وگو کرد؛ نشست صمیمی و رو در رو با فعالان اقتصادی، سران طوایف و متنفذین، نخبگان و فرهیختگان، فعالان سیاسی، فرهنگی و اجتماعی و دیدار با دانشجویان و خانواده شهدای امنیت، از مهم‌ترین برنامه‌های نخستین سفر پزشکیان به سیستان و بلوچستان بود. البته رییس‌جمهور در گفت‌وگوی تلویزیونی پایانی سفر نیز تاکید کرد که تغییر شیوه سفرهای استانی با هدف حفظ کرامت و حرمت مردم انجام شده است اما نیاز به ارزیابی دارد که اگر مردم رضایت داشته باشند بقیه سفرها نیز به همین شکل ادامه یابد. نهایتا مردم زمانی حاضر به خداحافظی و وداع با رییس‌جمهورشان شدند که به آنها وعده دیداری دوباره در آینده نزدیک داده شد. سفری که در آن نهال توسعه و پیشرفت استان در سایه همدلی و برادری و وفاق کاشته شد تا با فاصله گرفتن از خاطرات تلخ گذشته به سمت فرداهای روشن حرکت شود.
 
دانش‌بنیان‌ها از مشکلات‌شان گفتند
نقطه آغاز سفر هیات دولت به سیستان و بلوچستان از حضور «مسعود پزشکیان» در پارک علم و فناوری استان کلید خورد. بر اساس گزارشی که ایرنا آن را رسانه‌ای کرده، پارک‌‌های علم و فناوری زاهدان که دارای سطح یک کشور است، میزبان ۳۰۵ شرکت دانش‌بنیان، فناور و خلاق و ۱۵۰ هسته فناور و نوآور است‌ که در بخش‌های مختلف نرم‌افزار، سخت‌افزار، هوش مصنوعی، فناوری اطلاعات و اقتصاد دیجیتال، الکترونیک، صنایع خلاق، کشاورزی و معدن فعالیت می‌کنند.رییس‌جمهور در جریان این بازدید، بیشتر به گزارش‌ها گوش می‌داد و کمتر سخن می‌گفت، مگر تقدیر از تلاش‌های جوانان نخبه و اعلام آمادگی دولت برای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان به ویژه در زمینه تجاری‌سازی و بازاریابی محصولات این شرکت‌ها.دولت وفاق در تهران نمی‌نشیند و دستور دهد.
پزشکیان در ادامه برنامه‌های خود در نخستین روز از واپسین ماه پاییز، به دیدار فعالان اقتصادی استان سیستان و بلوچستان رفت؛ در ابتدای این نشست برخی فعالان اقتصادی در حوزه صنعت و معدن، ضمن تقدیر از رییس‌جمهور برای اعتماد به «مسعود بیجار» به عنوان فردی بومی و از سرمایه‌های سیستان و بلوچستان به عنوان استاندار و همچنین انتخاب این استان به عنوان مقصد نخستین سفر استانی، دغدغه‌ها، مشکلات و نیازهای استان خود را با پزشکیان در میان گذاشتند.
رییس‌جمهور نیز با بیان اینکه روال کار دولت چهاردهم این‌گونه نیست که فقط در تهران بنشیند و دستور دهد، گفت: تلاش ما این است که با کمک و همراهی و همفکری شما عزیزان به نگاه، زبان، رویکرد و باور مشترک در مسیر اجرای اهداف سند چشم‌انداز برسیم. دغدغه‌ها و نکات مطرح شده از سوی شما را نیز در همین راستا جمع‌بندی و برای حل و تامین آنها برنامه‌ریزی خواهیم کرد.پیش از سخنان رییس‌جمهور، مسعود بیجار، استاندار سیستان و بلوچستان نیز در سخنان کوتاهی خواستار تفویض اختیار در اعطای مجوزهای اقتصادی به استان شد.وی درصد بیکاری در استان را ۱۴ درصد و بالا توصیف کرد و خواستار کمک دولت برای مشارکت بخش خصوصی در توسعه اقتصادی استان شد.
 
تجلی وحدت در دانشگاه ملی زاهدان
رییس‌جمهور از فرصت میان ناهار و نماز استفاده کرد و دیدار و گفت‌وگوی صمیمی و خصوصی با جمعی از علما و سران طوایف سیستان و بلوچستان داشت.عبدالحمید اسماعیل‌زهی، امام جمعه اهل سنت زاهدان پیش از دیدار با رییس‌جمهور به خبرنگاران گفت که «دکتر پزشکیان در اولین سفر استانی خودشان برای دیدار با مردم رنج‌دیده و زحمت‌کشیده، استان سیستان‌وبلوچستان را مورد تفقد قرار دادند که دیداری تاثیرگذار است».
همچنین نماینده مردم اهل سنت سیستان و بلوچستان در مجلس خبرگان رهبری گفت: «بسیار خوشحالیم که رییس‌جمهور سیستان و بلوچستان را به عنوان اولین سفر استانی خود انتخاب کرده است؛ خدمت به این منطقه و مردم آن همواره اولویت دولت بوده و همچنان است.» خبر آمد که رییس‌جمهور نیز در این دیدار ضمن قدردانی از تلاش‌های صورت گرفته در راستای حفظ وحدت و یکپارچگی استان، به تبیین و تشریح رویکرد دولت وفاق ملی در مدیریت اجرایی کشور پرداخته و بر توسعه مناطق کم برخوردار کشور تاکیدی دوباره کرده است.
پزشکیان در بخش دیگری از سخنان خود، برنامه‌ریزی و تلاش برای رفع ناعدالتی‌ها، تبعیض‌ها و محرومیت‌ها از چهره استان را از دستور کارهای مهم دولت برشمرد و تصریح کرد: حقیقتا وضعیت فعلی سیستان و بلوچستان به‌رغم وجود ظرفیت‌های فراوان، زیبنده استان و مردم شریف و نجیب و وفادار آن نیست و بنای دولت رفع مشکلات استان، رفتار با مردم بر اساس حق و عدالت و جلب رضایتمندی آنهاست.
 
نخبگان و فرهیختگان یکصدا برای سیستان و بلوچستان
شاید بتوان دیدار با نخبگان و فرهیختگان استان سیستان و بلوچستان را از مهم‌ترین دیدارهای رییس‌جمهور در نخستین روز آخرین ماه پاییز ارزیابی کرد؛ در این دیدار اقشار مختلف استان از اساتید و پژوهشگران دانشگاه تا فعالان اجتماعی و فرهنگی، از بزرگان طوایف و متنفذین تا علمای شیعه و اهل سنت حضور داشتند.
حاضران در این نشست در جای جای سخنان خود ابراز امیدواری کردند که انتخاب و عملکرد دولت وفاق در استان سیستان و بلوچستان آغازگر راهی باشد که به توسعه و پیشرفت استان منجر شود؛ رسیدگی به وضعیت تالاب بین‌المللی هامون، توسعه سواحل مکران، موضوع حقابه هیرمند، استفاده از نیروهای متخصص و بومی استان در مناصب مدیریتی و اجرای منویات رهبر انقلاب در استان که از سال ۱۳۸۱ بر زمین مانده است از مهم‌ترین مطالبات بود.
در این میان سخنان «زهران برهان‌زهی» از فعالان فرهنگی و اجتماعی استان جالب توجه بود که گفت: محرومیت در شأن ما و شایسته ما نیست، چراکه با وجود این مردم، منابع و سرزمین زرخیز، واژه محرومیت به این معنا نیست که ما چیزی در چنته نداریم، بلکه به معنای عدم استفاده از نیروی انسانی بومی، نخبه و مسوولیت‌پذیر است.
وی از اقدامات رییس‌جمهور در استفاده از توانمندی نیروهای نخبه، بومی و زنان در مناصب کلیدی قدردانی کرد و سخنان خود را با زبان ترکی به پایان رساند و گفت: یاشاسین دکتر پزشکیان.
«مولوی عبدالحمید اسماعیل‌زهی» از سخنرانان این نشست صمیمی بود که پیش از رییس‌جمهور پشت تریبون حاضر شد. امام جمعه اهل سنت زاهدان ضمن تشکر از پزشکیان برای اعتماد به زنان و بومیان استان گفت: شکر می‌کنم که در راستای اجرای عدالت و انصاف قدم‌های مثبتی برداشتید و به قومیت‌ها و مذاهب ایرانی توجه کردید؛ در این استان نیز به بومی‌های استان اعتماد کردید تا به آینده خود، کشور، آب و خاک‌شان امیدوار باشند.
امام جمعه اهل تسنن زاهدان تاکید کرد: اگر به ظرفیت‌های دینی و فرهنگی خود بازگردیم، می‌توانیم الگوی جهان باشیم و نه تنها کشور را بسازیم، بلکه دنیا را بسازیم. اگر در کنار هم باشیم مطمئن باشید که هزینه تامین امنیت به صفر می‌رسد و هیچ شرور و دشمنی نمی‌تواند در خاک ما دوام بیاورد اگر ما هوای مردم خودمان را داشته باشیم. البته جای جای صحبت‌های «مولوی عبدالحمید» با استقبال حاضران در سالن و تشویق ممتد مواجه شد.
 
ساده و صمیمی با دانشجویان سیستان و بلوچستان
رییس‌جمهور پس از نشست با نخبگان بلافاصله به دانشگاه زاهدان بازگشت و در فضایی صمیمی و خودمانی با دانشجویان دیدار کرد؛ پزشکیان پس از شنیدن نظرات و دیدگاه‌های تعدادی از دانشجویان درباره مسائل مهم سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی کشور و همچنین مشکلات مبتلابه جامعه دانشجویی استان سیستان و بلوچستان به سوالات آنان نیز پاسخ گفت.
وی با تاکید بر ضرورت نقش‌آفرینی بیشتر، مشارکت و مطالبه‌گری قشر دانشجو در کمک به دولت برای اجرای عدالت و رفع تبعیض‌های موجود در جامعه گفت: امروز یکی از مصادیق بی‌عدالتی در کشور توزیع نامناسب منابع است که موجب افزایش شکاف طبقاتی شده، ما برای اجرای عدالت ناگزیر به اصلاح این روندهای نادرست هستیم و دانشجویان کشور به عنوان قشر تاثیرگذار جامعه نیز در این راستا می‌توانند با تبیین دقیق و درست شرایط دولت را در رسیدن به این هدف مهم کمک کنند. قرار بود سفر رییس‌جمهور و هیات همراه در سه روز انجام شود، اما به دلیل برخی مشکلات سفر به سرزمین نخل و آفتاب به سه دوره زمانی مختلف تقسیم شده و قرار است در آینده‌ای نزدیک، رییس‌جمهور ۲ سفر یک روزه به شهرستان‌های چابهار و زابل نیز داشته باشد و اما دیدار فعالان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی سیستان و بلوچستان ششمین برنامه نخستین سفر پزشکیان به استان سیستان و بلوچستان بود؛ رییس‌جمهور در این دیدار فعالان و گروه‌های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی را به مطالبه‌گری برای اصلاح جامعه در چارچوب‌های قانونی نظام و کشور دعوت کرد و گفت: جامعه قطعا به حاکم و حکومت نیاز دارد، جامعه و مردم به صلاح و آرامش نمی‌رسند مگر با برخورداری از یک حاکم صالح و حاکم و حکومت نیز صالح نمی‌شوند و صالح نمی‌مانند مگر با یک جامعه مطالبه‌گر.
پزشکیان در ادامه تاکید کرد: شما انجمن‌ها، سمن‌ها، گروه‌های فرهنگی و هنری می‌توانید در این مسیر به ما کمک و چارچوب محکمی را بنا کنید، ما هم وظیفه‌مان این است که به شما کمک کرده و بر اساس عدالت و حق با شما رفتار کنیم. / سایت پیشخوان
www.ulkamiz.ir

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا