یادداشت

بنده عابد و بنده پرسشگر / مکتوب دوم

پایگاه خبری تحلیلی اولکامیز- احمد مرادپور : در یک تعریف( که مراد و‌منظور بنده نیز می باشد) علم با دانش متفاوت است دانش Knowledge کلیه دستاوردهای بشری ولو در حوزه های عقل استنباطی ان را تحصیل نموده و بر ان تکیه دارد نظیر ریاضیات ،فلسفه ، هنر و فقه و نظایر ان را شامل می گردد ولی علم در معنایscience فقط تجارب مشاهده پذیر و نیز تکرار پذیر را شامل می شود ، بنابر این علم با دانش از این منظر متفاوت است از این رو ( در این تعریف ) دانش در مرتبه پایین تر از علم قرار داشته و‌ شبه علم نام می گیرد .

فروکاستی در ذات دانش است ، سیالیت هنر ، غلبه ارائ فقهی بر ارای پیشین ، و نظایر ان . امام غزالی نیز در منقض فی ظلال می گوید :
علم چیزی است که یقین اور باشد و هیچ مشککی نتواند در ان خللی وارد اورد.
از این رو بنده معتقدم فلسفه و ریاضیات و نظایر ان به دلیل امکان ورود تردید در ان از چنین توانی برخوردار نیستند چرا که اینها امور اعتباری اند ، انتزاعی اند ، مبدع ان بشر است لیکن موضوع انجا زیباتر می شود که ریاضیات اگرچه علم نیست اما مصادیق ان می تواند علم باشد مانند
بزرگتر بودن قطر ۹ از ۳ چرا که یقین اور است.

شبه علم و یا همان دانش بشری با درجات متفاوت در زندگی بشر حضور ی الزام اور دارند دارند .

پاره ای از دستاوردهای بشری نیز که در توالی زندگی بشری در گذشته دانش تلقی می گردیده اند با گسترش علم از مرتبه دانش ( شبه علم) به مرتبه خرافات سقوط نموده اند مانند اعتقاد به علت رعدو برق که تازیانه فرشتگان بر گرده ابرها می خوانده اند.

خرافات و همچنین میتولوژی ( افسانه ) در رده نهایی دستاوردهای بشری قرار دارند ، در پاره ای فرهنگ ها نقش خرافات از علم نیز فزون تر و نمایان تر و بران تر است .
بشر در فرایند تکامل زیستی ( انسان نئانتدرتال)
در قبال وقایع طبیعی در پی تبیین و یافتن پاسخ بر می آید
و این اغاز بر پای خاستن انسان اندیشه ورز است.

بدیهیست غرش اسمان برای او خشم تانگری تلقی و بارانی که به موقع می بارد رحمت و عطوفت تانگری تعبیر می گردد
میتولوژی اینچنین شکل می گیرد .

بنابر این انسان اندیشه ورز راهی طولانی تا برانداختن باورهای کهن دارد، علم در معنای science علوم مشاهده پذیر و تکرار پذیر بزرگترین دستاورد است چون قطعی و یقین اور می باشد.

ایمان برای انسان مومن یعنی باور پذیری به نمادها ، استعاره ها و مشاهدات خصوصی پیامبران الهی ، از این رو مشاهدات پیامبران نظیر معراج رسول گرامی اسلام اثبات پذیر نیست به همین رو نمی تواند از منظر علمی تایید گردد چون تجربه پذیر برای دیگران نیست. به همین جهت ایمان نیز آموختنی نیست .

باور به مولفه های نظیر توحید ،. نبوت و معاد و الزامات ناشی از ان از جمله اعتقاد به ملائک ، عذاب قبر و نکیر ومنکر و توزین اعمال انسان در اخرت از امور خطابی می باشد الله عزوًجل از طریق رسول خویش بندگان را به این نحو به ایمان فرا می خواند:

یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا آمِنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ وَالْکِتَابِ الَّذِی نَزَّلَ عَلَىٰ رَسُولِهِ وَالْکِتَابِ الَّذِی أَنْزَلَ مِنْ قَبْلُ ۚ وَمَنْ یَکْفُرْ بِاللَّهِ وَمَلَائِکَتِهِ وَکُتُبِهِ وَرُسُلِهِ وَالْیَوْمِ الْآخِرِ فَقَدْ ضَلَّ ضَلَالًا بَعِیدًا

و لذا راه ایمان از جستجوگری بدست نمی اید راه ان شنیدن و سپس تعبد است .

وَالَّذِینَ یُؤْمِنُونَ بِمَا أُنْزِلَ إِلَیْکَ وَمَا أُنْزِلَ مِنْ قَبْلِکَ وَبِالْآخِرَهِ هُمْ یُوقِنُونَ
دین بنابه اسلوب و پروتکل اعلامی خویش با جستجو بدست نمی اید دین نور است نوری که فقط انسانهای باورمند از ان بهره مند می گردند
انان که می گویند :

رَّبَّنَا إِنَّنَا سَمِعْنَا مُنَادِیًا یُنَادِی لِلْإِیمَانِ أَنْ آمِنُوا بِرَبِّکُمْ فَآمَنَّا ۚ رَبَّنَا فَاغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَکَفِّرْ عَنَّا سَیِّئَاتِنَا وَتَوَفَّنَا مَعَ الْأَبْرَارِ.

www.ulkamiz.ir


نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا